Україна відкриє кордон для автомобілів "секонд-хенд" із ЄС?

Субота, 9 квітня 2011, 18:26

Україна і Європейський Союз знайшли підхід до питання лібералізації імпорту до України автомобілів "секонд-хенд".

Про це заявив 8 квітня у Брюсселі заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій П'ятницький після завершення 16-го раунду переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС, повідомляє агентство УНІАН.

"Що стосується автомобілів "секонд-хенд", тут ми формули знайшли. Щодо автомобілів, очевидно, це будуть норми, пов`язані із захистом, які дозволять в той чи інший момент фактично зупиняти той чи інший імпорт, який перебільшуватиме певний рівень. При цьому зрозуміло, що з нашого боку буде лібералізація доступу", - сказав він.

За словами заступника міністра, Україна пропонує схему, відповідно до якої в Україні одержать розвиток галузі, пов`язані з автомобільною промисловістю, зокрема, виробництво комплектуючих.

Реклама:

"Знаєте, можна лібералізувати все що завгодно, але крім всього цього, є обсяги виробництва, є робочі місця, і люди просто повинні елементарно одержати роботу, доходи тощо", - сказав П'ятницький.

Він відзначив, що при цьому не йдеться про примушення європейців інвестувати в розвиток такого виробництва.

"Інвестувати в цю галузь може хто завгодно, не одержуючи жодних привілеїв з боку держави, і вони дістають можливість доступу на європейський ринок. Ну, умовно кажучи, якщо ви до нас експортуєте автомобілів на 1 млрд. доларів на рік, то будьте ласкаві через якийсь час вийти на те, щоб на 100 млн. доларів комплектуючих вироблялось в Україні і купувалося в Україні", - сказав заступник міністра економіки.

За його словами, запропонована формула захищатиме не конкретних виробників, а галузі в цілому, зокрема, нові підприємства і підприємства малого і середнього бізнесу.

Як сказав П'ятницький, реалізація конкретних можливостей створення виробництв обговорюватиметься з окремими країнами - членами Євросоюзу і конкретними виробниками, а в угоді про зону вільної торгівлі будуть закріплені лише базові принципи.

"Головне - створити те середовище, яке стимулюватиме (інвестиції) і базові параметри якої будуть зафіксовані в угоді, щоб було спільне розуміння того, як ми рухаємося, з одного боку. З іншого боку, якщо сторони не виконують якихось своїх зобов`язань - ну, панове ми повинні мати в своїх руках інструменти, я не скажу, примушення до миру, але інструменти, щоб захищати так чи інакше наш ринок", - сказав П'ятницький.

Як повідомлялося, у березні 2008 року Україна почала переговори з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі.

Сторони планують завершити переговори до кінця 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!