"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не піде на зниження ціни без злиття з "Нафтогазом" - експерт

Субота, 9 квітня 2011, 16:59

Без злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" російський монополіст на зниження ціни на російський газ для України не піде.

Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар у коментарі тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"За прикладом з "Бєлтрансгазом" (за який Лукашенкові хотілося отримати 17 млрд. доларів, але потім довелося задовольнятися 2,5 млрд. доларів за 50%), "Нафтогаз" оцінять дуже низько, відсотків у 5% від вартості "Газпрому", прогнозує експерт, а потім на цю суму росіяни можуть поставляти в Україну дешевий газ приблизно років два-два з половиною. А, може, й менше - хто знає, що ще може трапитися на світовому ринку?" - говорить експерт.

Але без злиття "Нафтогазу" з "Газпромом", акцентує Гончар, на дешевий газ розраховувати не варто навіть в рамках Митного союзу.

Реклама:

Тому що НАК для російського монополіста - це "можливість маніпулювати внутрішньоукраїнськими цінами на газ, "золотий ключик" до активів українського олігархату".

"Тому дешевий газ може обійтися надто дорого не тільки Україні як державі, а й окремим її не найбіднішим громадянам, для яких, можливо, суверенітет країни не така вже й велика цінність, але які навряд чи хочуть, щоб хтось великий і сильний заліз у їхню власну кишеню", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!