КРУ виявило в Родовід Банку порушень майже на 23 мільярди

Субота, 9 квітня 2011, 13:55

Після переходу під контроль держави Родовід Банку у ньому виявлено фінансові зловживання на суму більше 22,6 млрд грн.

Про це глава Головного контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв розповів в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"За матеріалами перевірки, в яких брало участь КРУ, було встановлено, що в Родовід Банку були встановлені порушення на суму 22,662 млрд. гривень. Вартість виведених активів "Родоводу" удічі перевищує суму заборгованості перед вкладниками банку, а це не більше 5 мільярдів", - повідомив він, додавши, що повернути активи фінустанови "цілком реально".

За словами Андрєєва, операції з виведення активів почалися вже після націоналізації.

Реклама:

При цьому вся схема виведення встановлена і задокументована, а всі акти ще півроку тому в повному обсязі передані в прокуратуру.

Однак проблеми управління та проблеми виплат переклали на державу, а матеріали цих справ, на жаль, досі не направлені до суду.

При цьому голова ГоловКРУ дивується, чому з усіх посадових осіб банку, у функціональні обов'язки яких входив фінансовий моніторинг, контроль, оцінка, заарештований тільки один Щербина.

"У банку є правління, є кредитна рада - чому всі ці особи перебувають на волі і зберігають свої посади"?

Андрєєв розповідає, що гроші, які люди довірили банку на депозит, списувалися на фіктивні послуги.

"Під заставу 113 гектарів землі банк погасив кредити комерційним структурам на 3,5 мільярда - абсолютно невідповідне забезпечення. При цьому в ході перевірки ми з'ясували, що земля все одно продовжувала перебувати на балансі у позичальника! Зараз нове керівництво банку намагається повернути цей актив. Гроші роздавали без оформлення документів. За це повинна відповідати не одна людина, а всі особи, причетні до шахрайських дій", - наголосив він.

При цьому, відповідаючи на питання, чому влада безсила покарати злочинців навіть в такому кричущому випадку, коли склад злочину задокументований, число постраждалих обчислюється сотнями тисяч, а сума збитку порівнянна з дефіцитом держбюджету, Андрєєв зазначив, що деякі політичні сили кричать, що це розправа з опозицією.

"Забувши", при цьому про те, що послугами менеджменту банку, причетного до крадіжки 22 мільярдів, користується нова влада (зокрема, в банку розміщується офіс депутата Партії регіонів Ю. Іванющенко, особистого друга президента).

"Є таємниця слідства ... На нарадах у президента генеральний прокурор і всі компетентні органи, в тому числі КРУ, регулярно доповідають про роботу у цій справі", - сказав Андрєєв.

"Що стосується діяльності нового керівництва банку, то найближчим часом ми проведемо планову перевірку і з'ясуємо, наскільки були виконані вимоги до роботи, встановлені згідно з актами ревізії. Керівництво намагається оздоровити ситуацію, але, маючи таку спадщину, це зробити дуже складно", - зазначив глава ГоловКРУ.

"Без рішучих заходів ми не наведемо порядок у фінансово-банківській сфері", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!