Посівна подорожчає як мінімум на 5 мільярдів - ЗМІ

П'ятниця, 8 квітня 2011, 09:39

Саме на 5 мільярдів гривень виростуть витрати сільгосппідприємств на вирощування зернових, соняшнику та цукрових буряків при збереженні торішньої структури посівів і підвищенні цін на нафтопродукти на 30% і мінеральні добрива на 40%.

"У результаті тільки за рахунок подорожчання двох складових собівартості вирощування зазначених сільгоспкультур - нафтопродуктів і мінеральних добрив, їх собівартість, за інших рівних умов, зросте на зерно - 13%, соняшник - 10%, цукровий буряк - на 14%", - говорить Олександр Ярославський, заступник генерального директора УАК, пише виданя "Экономические известия".

За словами представників профільних асоціацій, питома вага палива в собівартості продукту росте від року до року протягом всього періоду незалежності.

"Яка питома вага нафтопродуктів в собівартості виробництва? Дуже і дуже велика, - каже Микола Сторожук, голова Асоціації фермерів України .- Я дивлюся, що коли я почав займатися фермерством в 1992 році, тоді одна тонна дизпалива коштувала 3 тонни пшениці, зараз - 11 тонн".

Реклама:

Причому за іншими оцінками, ці показники навіть вищі. Так, за даними проекту "Агроефективність" Українського клубу аграрного бізнесу, вартість мінеральних добрив зросла на 50%, палива - на 29%, насіння - на 45%, зарплата - на 24%. Відповідно - за оцінками експертів цієї компанії, тільки собівартість зерна зросте вже не на 13%, а на 28%. 

Компенсувати збільшення собівартості продукції могла б висока врожайність, але є великі ризики, що сільгоспвиробники будуть змушені заощаджувати на міндобривах і на пальному.

"При такому підвищенні цін на матеріально-технічні ресурси обсяги їх використання навряд чи залишаться на колишньому рівні або зростуть, - вважає Олександр Ярославський .- Швидше за все, буде зменшено кількість внесення мінеральних добрив і кількість технологічних операцій, що знизить врожайність сільгоспкультур і в кінцевому підсумку підвищить собівартість їх вирощування".

Судячи з усього, не надто виправить ситуацію і урядова ініціатива із забезпеченням аграріїв більш дешевим пальним.

Передбачалося, що Шебелинський ГПЗ буде поставляти щомісяця сільгоспвиробникам до 12 тисяч тонн дизельного палива і 10 тисяч тон бензину А-76 по 7,7 і 7,9 гривні за 1 літр.

Не зіграє особливої ролі і бензин, що надається "Хліб Інвестбудом" постачальникам за форвардними контрактами, який компанія придбала за пільговими цінами у підприємств "Укргазвидобування". Як виявилося, сільгоспвиробників не влаштовує якість "пільгового" бензину. 

"Є державна програма, за якою один з операторів ринку надає аграріям дизельне паливо і бензин, - говорить Олександр Ярославський .- Але, на жаль, деякі фермери, особливо ті, які мають високопродуктивну техніку імпортного виробництва, намагаються уникати використання цього палива. Тому що кажуть, що низька якість і дорожче буде коштувати ремонт цієї техніки, ніж різниця в цінах".

Не допоможе аграріям і запізніла ініціатива Кабміну зі зниженням акцизів. Так як зниження вартості нафтопродуктів можливо лише при стабілізації котирувань нафти або ж їх зниження.

До того ж, нафтотрейдери напевно будуть відстоювати досить довгий проміжок часу, за який будуть розпродавати обсяги, завезені за старими цінами. Хоча раніше багато операторів заявляли, що працюють з запасом не більше 5-7 днів.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!