У туроператорів проблеми із Податковим кодексом

Четвер, 7 квітня 2011, 19:49

Попри близькість Євро-2012, в українських туроператорів та представників готельного бізнесу є багато запитань до уряду.

Вони заявляють про труднощі через новий Податковий кодекс і відсутність належної реклами туристичних принад України за кордоном, передає Радіо "Свобода".

Під час круглого столу із віце-прем'єром Борисом Колесніковим вони наголосили: такою рекламою має займатися держава.

Представники туристичного та готельного бізнесу також вимагають від уряду нової комплексної програми розвитку туризму.

Реклама:

Зокрема, за словами генерального директора готельного оператора "Прем'єр Інтернешнл" Ірини Седлецької, чимало проблем у представників готельного бізнесу виникло із новим Податковим кодексом.

Наприклад, вони досі не можуть розібратися із запровадженим туристичним збором та порядком його стягнення. З іншого боку - проблеми, які виникли у готелів із реконструкцією до Євро-2012.

"На превеликий жаль, ми досі не бачимо підтримки держави у цій справі, особливо митної служби. Ми зіштовхнулися із повним нерозумінням наших проблем під час реконструкції: наприклад, із ввезенням меблів з закордону. За наявності абсолютно прозорої документації на меблі та обладнання для готелю, ми заплатили ПДВ вдвічі більше, ніж мали б", - зазначає вона.

В уряді з цим обіцяють розібратися. Окрім того, віце-прем'єр - міністр інфраструктури Борис Колесніков запевняє, що держава готова всіляко заохочувати не лише реконструкцію, але й будівництво нових готелів.

"Після Євро-2012 пріоритетом будуть дво-, три- чи чотиризіркові готелі, адже це розвиває масовий туризм. У цілому, уряд України готовий при будівництві нового готелю довести відсоткову ставку на кредит до 4,5-5% для українських забудовників та власників готелів", - додає віце-прем'єр.

Туроператори та представники готельного бізнесу також нарікають на відсутність реклами українських туристичних об'єктів за кордоном. Кажуть: на провідних закордонних турвиставках Україна представлена далеко не на найвищому рівні.

Натомість директор турагенції "Пан-Юкрейн" Олена Шаповалова зазначає, що місця, куди могли б завітати туристи в Україні, нині не в найкращому стані.

"Маркетинг та реклама - це чудово, але перед тим, як щось рекламувати, потрібно чітко розуміти, що рекламувати. Наприклад, якби хоча б провели реєстр українських туристичних об'єктів, тоді всі, від обласних адміністрацій до гравців турринку, розумітимуть, що у нас є", - каже вона.

Олена Шаповалова наголошує на тому, що Україні необхідна комплексна програма розвитку туризму.

Каже, що у Польщі такий план розроблений до 2015 року, в Україні ж аналогічний закінчився у 2010 році.

Представники туристичного та готельного бізнесу також нарікають на те, що досі в українських містах відсутні таблички із назвами вулиць латиницею.

В уряді поки планують такі таблички лише у чотирьох містах, які прийматимуть Євро-2012.

Інша проблема - транспортне сполучення. На це в Міністерстві інфраструктури відповідають: більшість транспортних проектів, запланованих до Євро, реалізують.

Однак дещо, за словами Колеснікова, довелося відтермінувати. Наприклад, залізничне сполучення між аеропортом "Бориспіль" та Центральним столичним вокзалом вже обіцяють не раніше 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: