Парламент скасував щомісячне декларування доходів фізосіб

Четвер, 7 квітня 2011, 19:11

Верховна рада підтримала ініціативу скасування щомісячного декларування доходів фізичних осіб та повернення до щоквартального декларування таких доходів, а також скасування необхідності подачі нульових декларацій з податку з доходів фізичних осіб.

За відповідний законопроект №8355 "Про внесення зміни до підпункту 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Податкового кодексу України (щодо нафтопродуктів)" з урахуванням пропозицій комітету Верховної ради з питань фінансової, банківської діяльності, податкової та митної політики щодо скасування вищезазначених податкових декларацій з податку з доходів фізичних осіб проголосували в четвер 285 депутатів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Комітет розглянув цей проект закону і, фактично, був змушений його переробити і внести нову редакцію цього проекту в авторстві комітету", - сказав глава профільного комітету парламенту Віталій Хомутиннік, представляючи законопроекту Верховній раді.

За його словами, комітет запропонував одночасно з акцизами врегулювати питання скасування щомісячної подачі декларацій з податку з доходів фізичних осіб та переведення її на щоквартальну основу, а також скасування щоквартальної подачі нульових декларацій.

Реклама:

"Тобто, якщо людина не нараховує податки, то немає сенсу цій людині ходити до податкової та, відповідно, втрачати свій час і час податківців", - пояснив Хомутиннік.

Він зазначив, що включення цих норм у законопроект №8355 з ініціативи комітету обумовлено тим, що парламент не встиг прийняти законопроект №8217 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо вдосконалення деяких норм Податкового кодексу, в якому містилися аналогічні норми, до закінчення чергового звітного періоду - до 20 квітня.

Як повідомлялося, раніше Хомутиннік пропонував Державній податковій службі призупинити подачу податковими агентами звітності, враховуючи численні скарги платників податків у зв'язку із неналежною організацією роботи податкових органів щодо прийняття декларацій доходів громадян, зокрема, несвоєчасним оприлюдненням форми декларації і необґрунтованим розширенням кількості її показників.

У свою чергу, ДПСУ скасувала щомісячні податкові декларації з податку з доходів фізичних осіб для податкових агентів, які не мають найманих працівників та не проводять нарахування доходів фізичним особам.

Крім того, ДПСУ відзначала, що на період прийняття декларацій із цього податку був продовжений робочий день податкових інспекцій до 21:00, а також вони працювали у вихідні дні.

Застосування такої форми декларування цього податку було ініційоване міністерством фінансів і регулюється нормами ст.176 Податкового кодексу.

Згідно з нормами Податкового кодексу, особи, які мають статус податкових агентів, повинні щомісяця подавати до органів податкової служби за місцем реєстрації податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб за формою, встановленою центральним податковим органом, про загальні суми доходів, нарахованих (виплачених, наданих) користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

Податковим агентом із податку на доходи фізичних осіб, відповідно до Податкового кодексу, є юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юрособи, незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування доходу (у грошовій або негрошовій формі).

Податковий кодекс введений в дію з 1 січня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: