"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа не хоче платити за модернізацію труби

Четвер, 7 квітня 2011, 11:25

Європейський Союз не готовий значною мірою фінансувати модернізацію української газотранспортної системи.

Про це повідомило у Брюсселі поінформоване джерело у дипломатичних колах Євросоюзу, коментуючи заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова щодо того, що ЄС мав би наполовину профінансувати модернізацію ГТС, інформує УНІАН.

"Проблема в тому, що у нас не так багато грошей, як люди часто думають", - сказав співрозмовник.

За його словами, Єврокомісія профінансує, зокрема, розробку техніко-економічного обґрунтування та оцінки впливу модернізації на навколишнє середовище.

Реклама:

Ці проекти, за словами дипломата, буде завершено до кінця року.

"Але за саму модернізацію ми платити не будемо", - підкреслило джерело в ЄС, додавши, що гроші на модернізацію ГТС будуть надавати міжнародні фінансові інститути, такі як Світовий банк, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку.

При цьому, зазначив співрозмовник, ці інститути самостійно ухвалять рішення щодо можливих обсягів фінансування.

Дипломат нагадав, що умовами для отримання кредитів є посилення прозорості енергетичного ринку України, розвиток конкуренції, а також застосування європейського законодавства.

Зокрема, у рамках цих вимог НАК "Нафтогаз України" має бути розділено на 2 частини: компанію з постачання газу населенню і компанію з транзиту російського газу.

Нагадаємо, 1 серпня 2009 року Єврокомісія і міжнародні фінансові інститути підписали спільну заяву, в якій висловлено готовність надати Україні 1,7 мільярда доларів кредитів на закупівлі газу і забезпечення реформ в енергетичній сфері. Оскільки низку умов, поставлених перед Україною, так і не був виконано Києвом, фінансування не почалося досі.

Раніше очікувалося, що у середині 2011 року міжнародні банки нададуть Україні перший транш у розмірі 308 млн дол на модернізацію магістрального газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород".

Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер вважає, що модернізація газотранспортної системи не має сенсу, якщо немає газу, а газ надходить із Росії.

5 січня експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський заявив, що Росія не бажає брати участь у модернізації української газотранспортної системи спільно з Європейським Союзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!