Бахматюк зайшов у "ВіЕйБі Банк"?

Вівторок, 5 квітня 2011, 10:59

За відомостями учасників фінансового ринку, співвласником "ВіЕйБі Банку" став підприємець Олег Бахматюк, який спеціалізується на птахівничому бізнесі.

Експерти вважають, що банк потрібен бізнесменові для фінансування власних підприємств, так як інша його фінансова установа - "Фінансова ініціатива" - не може видавати пов'язаним особам значні обсяги позик.  

Бахматюк зможе збільшити синергетичний ефект і частку ринку, якщо об'єднає "ВіЕйБі Банк" і "Фінансову ініціативу", пише видання "Экономические известия".

Один з авторитетних банкірів розповів, що Бахматюк міг увійти до складу акціонерів "ВіЕйБі Банку" в січні, коли нідерландська група Kardan вирішила продати банк і лізингову компанію групі невідомих інвесторів за 53 мільйонів євро.

Реклама:

У "ВіЕйБі Банку" відмовилися підтвердити або спростувати інформацію про участь Бахматюка в капіталі фінустанови.

У свою чергу, банкіри звертають увагу на непрямі ознаки впливу Олега Бахматюка на "ВіЕйБі Банк". Зокрема, нові акціонери призначили першим заступником голови правління банку Дениса Мальцева, який до цього очолював наглядові ради банків "Фінансова ініціатива" - контролюється Бахматюком, та "Глобус" - одним із засновників якого виступив колишній топ-менеджер "Фінансової ініціативи" Сергій Мамедов.

За словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, інвестувати в банки з метою їх подальшого продажу зараз великого сенсу немає.

"Це актив, що вимагає професійного підходу і профільного бізнесу", - говорить банкір. За його словами, значний синергетичний ефект можна отримати, якщо об'єднати "ВіЕйБі Банк" і "Фінансову ініціативу" з метою консолідації більшої частки ринку.

Об'єднаний банк може отримати активи у розмірі 12,7 мільярда гривень і претендувати на вихід до групи найбільших фінустанов.

Олег Бахматюк займається аграрним бізнесом - птахівництвом - агрохолдинг "Авангард" і землеробством - Ukrlandfarming Plc.

У травні 2010 року "Авангард" провів IPO на Лондонській біржі, в результаті якого 22,5% акцій компанії були продані за 208 мільйонів доларів.

Восени "Авангард" залучив ще 200 мільйонів доларів, розмістивши євробонди. У березні поточного року підконтрольна підприємцю Ukrlandfarming Plc завершила угоду з купівлі агрохолдингів "Дакор Агро Холдинг" і "Райз", в результаті чого стала найбільшим в Україні за площею оброблюваних угідь - 436 тисяч га.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: