"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дубина пояснив, чому Тимошенко домовилася з "Газпромом"

Субота, 30 квітня 2011, 13:44

Екс-глава "Нафтогазу" Олег Дубина підтвердив під час очної ставки з екс-прем'єром Юлією Тимошенко, що вона мала підстави давати директиви для укладання газових контрактів з "Газпромом" у січні 2009 року.

Про це пише в суботу "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на свої джерела.

За даними видання, Дубина засвідчив, що наприкінці 2008 року Тимошенко і прем'єр Росії Володимир Путін досягли домовленості про продаж "Газпромом" НАК "Нафтогаз" в 2009 році газу за ціною 235 дол. У той же час лобісти "РосУкрЕнерго" в якості альтернативи дійсно пропонували в "Газпромі" газ по 285 долари.

Дубина також повідомив, що 31 січня 2008 року він був відкликаний з переговорів з російською стороною особисто президентом Віктором Ющенком.

Реклама:

Як відзначає видання, на початку 2009 року керівництво Росії запропонувало політичну ціну - 450 дол. за тисячу кубометрів, тому Дубина не міг прийняти самостійно рішення про підписання контракту і звернувся до Тимошенко.

"Контракт у січні 2009-го було підписано за погодженням з нею - ціна в 450 дол. стала базовою у формулі, але середня ціна газу на цей рік склала 228 дол.", - відзначає автор.

"Таким чином, свідчення Дубини підтверджують, що для прийняття рішень і підготовки директиви у Тимошенко були формальні підстави", - пише видання.

"Доповнити ці свідчення могла б тільки російська сторона - якби побажала в цьому брати участь. Однак неспроста, мабуть, Юлія Володимирівна настільки завзято бравує своєю доступністю для Генпрокуратури. Ніякої інформації з Москви проти Тимошенко, яка могла б стати аргументом у суді, Україна, очевидно, не отримає", - додає автор.

На його думку, "Росію в Україні цікавить вплив на конкретні процеси, а це передбачає стабільні відносини з провідними політичними силами".

Як повідомлялося, Генпрокуратура 13 квітня пред'явила звинувачення Тимошенко у перевищенні посадових повноважень при укладенні угоди на постачання російського газу в 2009 році. Кримінальну справу також порушено проти екс-голови "Нафтогазу" Олега Дубини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!