"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк виконує зобов’язання перед МВФ - Арбузов

П'ятниця, 29 квітня 2011, 10:04

Голова Національного банку України Сергій Арбузов на виконання зобов'язань Нацбанку перед МВФ підписав постанову щодо довгострокових свопів, яка має вступити в силу до середини травня.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Экономические известия".

"Свопування буде можливе як між самими банками, так і з НБУ. Базою для визначення ціни свопу з НБУ стане ставка рефінансування, облікова ставка. Двостороннє котирування валюти (одночасна купівля і продаж валюти одним банком) на міжбанку - буде дозволене, так само як і право банку купувати валюту в рамках своєї позиції без будь-яких обмежень", - сказав голова НБУ.

Також, за його словами, НБУ може змінити механізм розрахунку лімітів відкритої валютної позиції: на сьогодні резерви за валютними кредитами формуються у валюті кредиту і, згідно з постановою центрального банку №109, не враховуються при розрахунку лімітів відкритої валютної позиції.

Реклама:

"Ми готові до кінця року дати дозвіл на включення сформованих у валюті резервів у розрахунок лімітів відкритої валютної позиції, однак не форсуємо це рішення, тому що НБУ не зацікавлений у розгойдуванні валютного ринку, яке може статися у разі необхідності купівлі банками валюти з метою дотримання встановлених лімітів", - пояснив Арбузов.

За його словами, правління Нацбанку обговорює питання доцільності надання банкам дозволу формувати резерви у валюті чи гривні на вибір самої кредитно-фінансової установи.

Наразі оцінюється вплив такого механізму на монетарні агрегати з точки зору банківського нагляду і ведеться дискусія з банками першої двадцятки.

Глава Нацбанку також відзначив важливість формування в Україні сприятливого інвестиційного клімату.

"За різними оцінками, сьогодні тільки у населення "в матрацах" зберігається понад 60 млрд. доларів. Гадаю, що такі ж суми перебувають в офшорних зонах. І якщо ми зможемо забезпечити сприятливий інвестиційний клімат, ці гроші наввипередки підуть в економіку у вигляді капітальних інвестицій, забезпечуючи країну валютою", - вважає Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!