"Газпром" задоволений газовим контрактом з Україною

Четвер, 28 квітня 2011, 16:37

"Газпром" влаштовує діючий контракт на поставки російського газу Україні.

Про це повідомив журналістам офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов, передають РИА Новости.

Україна з весни 2010 року домагається перегляду формули ціни на газ, вважаючи, що та формула, яка закладена в газових угодах РФ і Україною від 2009 року є несправедливою.

Минулого тижня прем'єр-міністр України говорив, що Україна і Росія почали переговори по перегляду формули.

Реклама:

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявляв, що Україна домагається перегляду формули ціни на російський газ для того, щоб вийти на середньоєвропейський рівень цін.

"Нами створено ефективно працююча довгострокова контрактна база при поставках газу в Україну. Контракт ринковий і відповідає всім сучасним міжнародним вимогам ведення газового бізнесу", - заявив Купріянов у четвер.

Міністр Юрій Бойко домовився розглядати конкретику на наступній зустрічі

Раніше в четвер у Москві відбулася робоча зустріч голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера і міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко.

Сторони обговорили питання подальшого зміцнення двостороннього партнерства у розвиток недавніх домовленостей президентів Росії і України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича.

На зустрічі було прийнято рішення розглянути конкретні кроки щодо розширення стратегічного співробітництва після вивчення всіх аспектів на робочому рівні.

Домовленості про створення групи, покликаної скорегувати умови ціноутворення на газ, закладені в угоді між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" в 2009 році, були досягнуті під час переговорів Януковича і Медведєва в Києві 26 квітня.

Згідно з представленими на переговорах розрахунками Кабінету міністрів України, в четвертому кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 доларів з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з іншого - ПДВ і транспортування.

Українська сторона пропонує таку формулу ціноутворення: "справедлива ціна на газ для України - це німецька ціна мінус транзит і мінус 100-доларова знижка за перебування на території країни Чорноморського флоту РФ".

Цілком можливо, що іншим варіантом вирішення питання може розглядатися заміна базового значення формули цінового розрахунку.

З січня 2009 року по сьогоднішній день базова ціна у формулі визначена в розмірі 450 доларів.

Українська сторона вважає, що об'єктивна базова ціна у формулі мала складати 179 доларів за тисячу кубометрів.

Янукович і Мєдвєдєв 21 квітня 2010 року в Харкові підписали угоду про продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму після 2017 року на 25 років до 2042 року з можливим продовженням ще на п'ять років.

В обмін на це Україна одержала знижку при закупівлі російського газу на 100 доларів за одну тисячу кубометрів.

Опозиція різко критикує Харківські угоди, вбачаючи в них обмеження національного суверенітету України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!