Мінагропрод прогнозує зростання експорту зерна

Четвер, 28 квітня 2011, 12:33

Міністерство аграрної політики і продовольства прогнозує експорт зернових культур на рівні 19-20 млн. тонн у 2011/2012 маркетинговому році (липень 2011-червень 2012).

Про це заявив директор департаменту аграрних ринків Мінагрополітики Анатолій Розгон, повідомляє агентство "Українські новини".

"Ми очікуємо близько 19-20 млн. тонн", - сказав він.

Чиновник підкреслив, що традиційно буде закуповуватися пшениця в обсязі близько 8-9 млн. тонн, близько 4 млн. тонн кукурудзи та 5-6 млн. тонн ячменю.

Реклама:

При цьому щодо врожаю Розгон зазначив, що зараз озвучуються прогнози 42-45 млн. тонн.

За його словами, більшість аналітиків сходяться на тому, що в майбутньому маркетинговому році в цілому у світі буде хороший урожай зерна, однак ціни будуть досить високими, оскільки дефіцит зерна у світі спостерігається вже кілька років.

Розгон спрогнозував, що в Україні ціна буде на більш низькому рівні, ніж у світі, але не нижче, ніж зараз.

"Причин для зниження цін немає навіть при високому врожаї", - сказав директор департаменту аграрних ринків Мінагрополітики.

Він зазначив, що за рахунок того, що буде знято обмеження на експорт, ціни можуть дещо зрости, але залишаться приблизно на тому самому рівні.

Щодо експорту кукурудзи після прийняття Кабінетом міністрів рішення про скасування квот на її вивезення Розгон зазначив, що зараз залишки кукурудзи, можливі до експорту, - у межах 2 млн. тонн, і протягом двох місяців 2010/2011 маркетингового року цей обсяг, навіть трохи більше, буде вивезений.

У цілому, за підсумками поточного маркетингового року, експорт зернових прогнозується на раніше планованому за балансом рівні в межах 13,5 млн. тонн.

Як повідомлялося, 4 жовтня 2010 року Кабмін увів квоту на експорт зерна в обсязі 2,7 млн. тонн до 2011 року, при цьому квота на експорт кукурудзи становила 2 млн. тонн.

6 грудня Кабмін продовжив термін квотування до 31 березня і, зокрема, збільшив обсяг квоти на експорт кукурудзи до 3 млн. тонн.

30 березня 2011 року уряд прийняв рішення про чергове продовження квотування експорту зернових - до 1 липня - і збільшив квоти на кукурудзу ще на 2 млн. тонн.

7 квітня Верховна рада ввела механізм розподілу квот на експорт зернових культур шляхом їх продажу на аукціонах.

27 квітня Кабінет міністрів скасував квотування експорту кукурудзи.

У червні 2010 - березні 2011 року Україна експортувала 9,056 млн. тонн зернових культур.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!