Янукович хоче до нафтотранспортного "коридору"

Четвер, 28 квітня 2011, 11:43

Україна зацiкавлена в активнiй участi у проектi Євро-Азiйського нафтотранспортного коридору.

Про це заявив президент Вiктор Янукович в iнтерв'ю азербайджанському iнформацiйному агентству "Тренд", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Україна також зацікавлена в активнiй участi у цьому проектi, зокрема шляхом надання транзитних послуг. Стосовно європейських споживачiв, то вони отримають найкоротший, а тому й економiчно вигiдний шлях доставки каспiйської нафти для завантаження своїх нафтопереробних потужностей", - сказав він.

Зокрема, український президент наголосив, що в сiчнi 2011 року пiд час Всесвiтнього економiчного форуму в Давосi Україна уклала двостороннi угоди у сферi транспортування нафти i поставок скрапленого природного газу, якi, за його словами, створюють необхiдну основу для подальшого розвитку спiвробiтництва.

Реклама:

також Янукович нагадав, що вже пiвтора року Азербайджан здiйснює постачання нафти для переробки на Кременчуцький нафтопереробний завод, i планується збiльшення цих постачань.

За його словами, Україна розпочала транзит азербайджанської нафти трубопроводом "Одеса-Броди" для бiлоруських споживачiв.

"При цьому зазначу, що регулярнi поставки каспiйської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" в аверсному режимi не лише пiдвищують рiвень завантаженостi нафтотранспортної системи, а й змiцнюють енергетичну безпеку регiону i Європи загалом, пiдтверджуючи роль України як надiйної країни-транзитера", - наголосив Янукович.

На думку глави української держави, в умовах, коли свiтовi цiни на нафту неухильно пiдвищуються, Європа по-новому може розглядати проект ЄАНТК.

Янукович наголосив, що вже 2011 року до чинних контрактiв на транзит 4 млн. тонн азербайджанської нафти до Бiлорусi Україна може додати транзит як мiнiмум 3 млн. тонн на європейськi нафтопереробнi заводи.

"Зокрема, ми плануємо предметно обговорити з Польщею питання транспортування каспiйської нафти в напрямку Словаччини, Чехiї, Угорщини та iнших споживачiв Центральної та Схiдної Європи в рамках першого етапу реалiзацiї проекту ЄАНТК", - сказав Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: