Росія припинить експортувати нафтопродукти

Четвер, 28 квітня 2011, 11:25

Нафтові компанії Росії у травні припинять експорт нафтопродуктів, щоб наситити внутрішній ринок.

Про це заявив заступник міністра енергетики РФ Сергій Кудряшов за підсумками наради, присвяченої ситуації з дефіцитом нафтопродуктів, передає РІА "Новости".

Заборона на експорт торкнеться лише бензину.

"Вважаю, що у травні маємо закрити потребу за рахунок скорочення експорту. На сьогодні ми домовилися, що нафтокомпанії всі обсяги поставлять на внутрішній ринок", - сказав Кудряшов, зазначивши, що Міненерго не бачить необхідності введення державного регулювання цін на бензин в РФ.

Реклама:

"Такої необхідності немає, тому що у нас достатньо запасів", - пояснив він.

Кудряшов зазначив, що за чотири місяці 2011 року експорт нафтопродуктів із РФ склав 1 млн. тонн. У 2010 році було експортовано 3 млн. тонн нафтопродуктів.

Утім, зростання цін на бензин на російському ринку заборона на експорт бензину уникнути не дозволить: Міненерго РФ прогнозує в найближчій перспективі зростання цін на бензин у країні на 5%.

Паливна криза в Росії почався у минулі вихідні в Алтайському краї, де свою роботу зупинила велика частина незалежних АЗС, а заправки "Роснєфті" і "Газпром нєфті" відпускали бензин з обмеженнями.

З 25 квітня число регіонів, де є виявилася нестача бензину, досягла майже 2%.

З лютого в Росії діє заборона на зростання цін на бензин, яка привела до збільшення експорту нафтопродуктів слідом за зростанням цін на нафту на світових ринках.

Для внутрішнього ринку нафтові компанії залишили тільки ті обсяги, які були потрібні їх власних мереж.

Незалежні АЗС, у свою чергу, припинили купувати у нафтовиків паливо, оскільки їм би довелося продавати його на своїх заправках за набагато вищою ціною, ніж та, що зафіксована на заправках нафтових гігантів.

Раніше Генпрокуратура заявила про цінову змову на ринку нафтопродуктів, а антимонопольна служба почала нову масштабну перевірку нафтових компаній.

Утім, заступник міністра назвав в якості основної причини ситуації, що склалася, той факт, що незалежні трейдери виявилися не готові до роботи з електронним терміналом на біржі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!