Рішення суду в США за позовом Тимошенко матиме лише "теоретичну" користь?

Четвер, 28 квітня 2011, 11:11

Теоретично позитивне рішення американського суду за позовом Юлії Тимошенко до RosUkrEnergo може призвести до перегляду схеми повернення газу RUE.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на високопоставлене джерело в Міністерстві енергетики й вугільної промисловості.

"Але для того щоб цього домогтися практично, Юлії Тимошенко потрібно спочатку повернутися у владу й дати керівництву "Нафтогазу" відповідне розпорядження повернути паливо", - вважає співрозмовник видання.

"Насправді ніякої змови між компаніями не було", - каже він.

Реклама:

Як відомо, Тимошенко звинувачує Фірташа у змові з метою маніпулювання рішенням Арбітражного суду Стокгольма, що призвело до "пограбування" запасів природного газу України.

Народний депутат від партії регіонів Валерій Бондик же вважає: "Американське правосуддя не має ніякого стосунку до наших проблем. Можливо, десь, якось, виграш буде сприйнятий. Але Юлії Володимирівні варто шукати правосуддя в Україні".

А його колега по комітету з питань правосуддя, позафракційний Святослав Олійник вважає: "Якщо предмет позову пов'язаний із предметом розслідування порушеної у відношенні неї кримінальної справи (Тимошенко обвинувачують у перевищенні влади й зловживанні службовими повноваженнями під час підписання контрактів на поставки російського газу в 2009 році), то всі обставини, які будуть установлені в іншій юрисдикції, прямо чи непрямо будуть впливати на юридичні процеси в Україні".

На думку Олійника, оскільки рішення американських судів виконуються в багатьох країнах, навіть якщо рішення за позовом Тимошенко не буде прийняте до уваги органами юстиції в Україні, воно буде сприйняте за кордоном.

Сам Фірташ сумнівається в тому, що Тимошенко має якісь підстави для оскарження рішення Міжнародного арбітражного трибуналу у Стокгольмі в судах Нью-Йорка чи будь-яких інших судових органах.

Як повідомлялося, 8 червня 2010 року Міжнародний арбітражний трибунал у Стокгольмі зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд. кубометрів газу.

НАК повернула RUE 12,1 млрд. кубометрів газу, купивши необхідний для цього обсяг у російського "Газпрому" за ціною 230 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: