Частка держави у капіталі Нацдепозитарію знизиться до 25% - ЗМІ

Четвер, 28 квітня 2011, 10:48

Акціонери Національного депозитарію у середу призначили його керівником Сергія Румпа, а також затвердили в новій редакції рішення загальних зборів від 9 серпня 2007 року про збільшення статутного капіталу на 73,2 млн. гривень.

На вимогу Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, яка управляє 86% акцій НДУ, акціонерам другого ліцензійного депозитарію - ВДЦП - було дозволено викупити акції НДУ в ході другого етапу емісії (з 16 по 30 липня), пише газета "Комерсант-Україна".

Акції НДУ можуть бути оплачені торговцями цінними паперами як грошима, так і акціями ВДЦП.

"Якщо на першому етапі, з 1 по 15 липня, обсяг емісії не буде придбаний діючими акціонерами, частину передплати зможуть викупити учасники ринку, в тому числі акціонери ВДЦП", - повідомив глава ДКЦПФР Дмитро Тевелєв.

Реклама:

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", в капіталі НДУ обсягом 30 млн. гривень 6,3% контролює ГК "Смарт-холдинг", 6,3% - колишній глава наглядової ради НДУ Віктор Івченко, 1,4% - 20 компаній.

Підтвердити рішення 2007 року акціонери НДУ мали намір 15 вересня 2010 року, нагадує видання, але тоді ДКЦПФР, заручившись підтримкою прем'єр-міністра Миколи Азарова, відмовила у розгляді цього питання порядку.

Зараз акціонери НДУ доручили його наглядовій раді оцінити вартість акцій для обміну.

Водночас, як зазначає видання, витрати на підтримку частки держави в капіталі НДУ в законі "Про держбюджет на 2011 рік" не закладені.

"Участь держави в особі ДКЦПФР у допемісії малоймовірна, тому що в держбюджеті не передбачено коштів. Але в ній можуть взяти участь НБУ і держбанки", - зазначив Тевелєв.

Таким чином, уже через кілька місяців пакет акцій НДУ, яким управляє ДКЦПФР, зменшиться втричі - до 25%.

Проте Дмитро Тевелєв розраховує, що входження Нацбанку і двох держбанків в капітал НДУ дозволить державі зберегти контрольний пакет Нацдепозитарію (50% +1 акція) як мінімум.

У капіталі ВДЦП у Нацбанку 22,86% акцій, у державних Укрексімбанку та Ощадбанку - у сумі не менш 8,66%.

Збільшення капіталу НДУ в 3,4 разу не стане останнім у 2011 році.

"На мою думку, слідом за цією емісією повинне бути рішення ще одних зборів про ще одну емісію, результатом якої має стати широка участь ринку як у капіталі, так і в управлінні НДУ", - сказав Тевелєв, зазначивши, що навіть після другої емісії держава повинна зберегти контроль над майбутнім Центральним депозитарієм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: