Україна і Росія починають переговори про зниження ціни на газ

Четвер, 28 квітня 2011, 08:58

28 квітня розпочне роботу українсько-російська переговорна група, метою якої є оптимізація існуючих домовленостей у газовій сфері.

З української сторони переговорну групу очолить міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, з російської - голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, повідомляє DT.UA.

Домовленості про створення групи, покликаної ліквідувати несправедливі умови щодо ціноутворення на газ для України, закладені в угоду між "Нафтогазом" і "Газпромом" в 2009 році, були досягнуті під час переговорів президента України Віктора Януковича і президента Росії Дмитра Медведєва в Києві 26 квітня, нагадує видання.

У ході переговорів із Януковичем Медведєв сприйняв інформацію про несправедливість існуючих умов ціноутворення на газ, повідомляють джерела видання.

Реклама:

Згідно з представленими на переговорах розрахунками Кабінету міністрів, в четвертому кварталі 2011 року ціна за тисячу кубометрів газу для кінцевого споживача може досягти 510 доларів з урахуванням, з одного боку, 100-доларової знижки, а з іншого - ПДВ і транспортування.

За даними джерел видання, позиція української сторони в ході роботи переговорної групи буде полягати в наступному: "Справедлива ціна на газ для України - це німецька ціна мінус транзит і мінус 100-доларова знижка за перебування на території країни Чорноморського флоту РФ".

Мова також може іти про зниження коефіцієнта за обсяг споживаного газу, про сезонні знижки, а також про зміну тарифу за зберігання.

Цілком можливо, що іншим варіантом вирішення питання може розглядатися заміна базового значення формули цінового розрахунку.

Як відомо, із січня 2009 року базова ціна у формулі визначена в розмірі 450 доларів.

Українська сторона вважає, що об'єктивна базова ціна у формулі мала складати 179 доларів за тисячу кубометрів.

До підписання газових угод у січні 2009 року Україна імпортувала газ з Росії за ціною 179 доларів за тисячу кубометрів.

Газові угоди, укладені в січні 2009 року, зафіксували максимальну ціну на російський газ для України в розмірі 450 доларів за тисячу кубометрів.

Українська сторона неодноразово заявляла про необхідність перегляду формули ціноутворення на російський газ.

Зокрема, за словами прем'єра Миколи Азарова, справедлива ціна на газ для України складає 200 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!