"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не знижуватиме цін на газ, поки не буде СП

Вівторок, 26 квітня 2011, 14:07

Зниження ціни на російський газ не буде, поки Росія не побачить реальних кроків з боку України у створенні СП між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Так прокоментував начальник аналітичного відділу ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин інформацію про створення робочої групи з РФ для ведення переговорів з перегляду ціни на російський газ для Україні, пише видання "Дело".

"Справа в тому, що зараз ціни на газ, наприклад, у Німеччині, реально на $ 30-40 вище, ніж в України, незважаючи на деякі заяви", - зазначив експерт. 

"У Росії зараз немає вагомих підстав для зниження, тим більше, коли зростають спотові ціни на газ у світі у зв'язку з політичною нестабільністю в країнах Магрибу та аварією на АЕС Фукусіма", - додав він.

На думку Шевчишина, світові ціни на природний газ навряд чи підуть вниз найближчим часом, і об'єктивних причин для зниження вартості російського газу для України зараз немає.

Реклама:

"Інше питання, що ми можемо домогтися зниження ціни шляхом створення спільного підприємства. Це дозволить Україні отримати доступ до російських газових активів і родовищ, і таким чином мати більш низьку ціну на газ на українському ринку", - сказав експерт.

Аналітик інвестиційної компанії "АРТ Капітал" Станіслав Зеленецький вважає, що якщо світова ціна на нафту марки Brent збережеться в поточних діапазонах до кінця року, то в 4 кварталі 2011 року ціна на газ для України становитиме 360 доларів за тисячу куб. м.

"З такими цінами ми, в цілому залишимося конкурентними у світі (за винятком хімпрому). Однак це вкрай негативно позначиться на платіжному балансі", - підкреслив аналітик.

"Зрештою, ми можемо зіткнутися з уповільненням економічного зростання. Тому зниження ціни на газ є важливим стратегічним кроком для України. Це і є, на мій погляд, самий основний плюс від можливого створення СП з "Газпромом" для зниження ціни на російський газ", - зазначив експерт.

Як повідомив минулого тижня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, на переговорах із заступником голови уряду РФ Ігорем Сечіним була досягнута домовленість про створення робочої групи для подальшого ведення переговорів щодо перегляду умов поставок російського газу в Україні.

Раніше голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що перегляд або навіть скасування в судовому порядку російсько-українських газових угод "абсолютно неконструктивні і безперспективні".

"Вперше в історії взаємин з України створена довгострокова контрактна база, яка повністю відповідає багаторічної міжнародної практики ведення газового бізнесу.Дії з виконання контракту не можуть бути поставлені під сумнів", - зазначив глава "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!