"Газпром" підніме ціни для Європи до 500 доларів

Вівторок, 26 квітня 2011, 11:57

Ціна на газ за довгостроковими контрактами для Європи зросте до кінця року до рекордних 500 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, пише Газета.Ru.

"Європейський ринок газу б'є усі рекорди: наприклад, в поточному квітні постачання "Газпрому" на експорт будуть більшими, ніж в окремі зимові місяці, а на грудень ми вже бачимо ціну на газ за нашими довгостроковими контрактами на рівні 500 доларів. І думаю, це не останні рекорди, які ми зафіксуємо в цьому році ", - підкреслив менеджер.

Зараз середня ціна поставок російського газу до Європи становить близько 350 доларів за 1 тисячу кубометрів. До 500 доларів ціна вже піднімалася - це відбулося у третьому кварталі 2008 року.

Реклама:

Попередній рекорд був пов'язаний з подорожчанням нафти: в липні 2008 року був зафіксований ціновий максимум - 147,5 долара за барель. А газові ціни прив'язані до нафтових з лагом у шість-дев'ять.

Контрагенти "Газпрому", в першу чергу Україні, не раз пропонували відв'язати ціну газу від бареля. Але російська влада поки не робить кроків у цьому напрямку.

Мінфін Росії розраховує, що високі ціни на нафту і газ допоможуть Росії в поточному році знову почати накопичувати Резервний фонд.

Міністр економіки та розвитку Ельвіра Набіулліна попередила, що якщо ціни на нафту впадуть на 25-30%, зростання ВВП може сповільнитися вдвічі, а дефіцит бюджету збільшиться в півтора-два рази.

"Коли Міллер прогнозує високі ціни на газ, він відштовхується не тільки від власного зростання цін, але і від того факту, що ціни на нафту тримаються на високому рівні протягом тривалого часу", - підтверджує аналітик UBS Костянтин Черепанов.

"Зараз наш прогноз за середньою ціною бареля в 2011 році становить 105-106 доларів. Однак вже середня ціна по квітню - 119 доларів за барель", - зазначає аналітик ІК "Алор Інвест" Дмитро Лютягін.

Якщо ціна на нафту протримається протягом 9 місяців хоча б на рівні 113 доларів, до кінця року газ дійсно буде коштувати 500 доларів, каже експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!