"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки знову виграли у позичальників

Вівторок, 26 квітня 2011, 11:13 -

Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" вдалося переконати парламент у необхідності відхилення законопроекту щодо звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби УКБС.

Асоціація зазначає про неприйнятність вказаної ініціативи, яка скасовує можливість звернення банками стягнення на предмет іпотеки за виконавчим написом нотаріуса.

"У разі її схвалення, нерухомість було не можливо врахувати як реальну заставу, що збільшило б кредитні ризики та призвело до подорожчання кредитних ресурсів", - кажуть банкіри.

Реклама:

За їх словами, в результаті цього іпотека стала б недоступною для населення і непривабливою для кредиторів та фактично знищена.

Крім того, схвалення законопроекту містило ризики збільшення обсягу проблемної заборгованості в портфелях банків, яка за офіційними даними НБУ становить 85,4 млрд. грн. або 12% кредитного портфелю фінустанов.

"Ще на стадії підготовки законопроекту до другого читання, з урахуванням аргументів УКБС, НБУ звернувся до ВРУ щодо відхилення проекту як неприйнятного, оскільки він обмежує право вимоги банка-кредитора до боржника за рахунок заставленого майна", - наголосила генеральний директор Асоціації Галина Оліфер.

Вона зазначила, що комітет ВРУ з питань правової політики врахував пропозицію УКБС, після чого парламент відхилив цей законопроект.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: