"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Альтернативну енергетику в Україні блокують олігархи?

Вівторок, 26 квітня 2011, 10:10

Екс-міністр довкілля Німеччини Юрґен Тріттін вважає, що катастрофи, подібні до аварії на Чорнобильській АЕС та японській "Фукусіма-1", неможливо виключити.

Світ повинен відмовитися від атомної енергії, сказав він в інтерв'ю Deutsche Welle,

"Зважаючи на те, що такі катастрофи неможливо виключити на жодній АЕС світу, це може означати лише одне: ми повинні позбутися залежності від цієї технології та якнайшвидше відмовитися від атомної енергії", - сказав колишній німецький міністр.

"Німеччина вже йшла цим шляхом, і зараз є надія, що вона до нього не лише не повернеться, а й пришвидшить свій рух", - зазначив Тріттін.

Реклама:

На зауваження, що в Україні, Росії та Білорусі досі роблять ставку на атомну енергетику, він зазначив: "Ставлення до атомної енергії завжди визначається певними політичними та економічними інтересами".

"Якщо поглянути на глобус, то виникає питання, навіщо Бразилія, яка 90% енергії отримує з води, яка має великі поклади нафти та газу, обов'язково прагне отримати атомну енергію? Це дуже мало пов'язано з енергетичною політикою. Це пов'язано з інтересами великих та монопольних компаній та їхньою співпрацею з державними чиновниками", - зазначив Тріттін.

"Такі технології сприяють утворенню великих монополій, або, якщо говорити мовою країн, які ви згадали, - таких олігархій", - заявив він.

"Саме тому всі спроби виробляти електричний струм з відновлювальних джерел (причому він був би дешевший) у цих країнах зазнають спротиву олігархій. На відновлювальних джерелах енергії не заробляють таких грошей, як на атомній енергії", - переконаний Тріттін.

Він зазначив, що в Європейському Союзі "є кілька країн, які живуть без атомної енергії й не планують будувати АЕС".

"Загалом у ЄС зменшується число атомних станцій. Будуються лише дві нові - у Фінляндії та Франції. У наступні 10-20 років ми побачимо радикальне скорочення атомної енергетики в Євросоюзі. Причина, чому в Європі будують мало нових АЕС, та ж сама, що і в США", - заявив колишній міністр довкілля ФРН.

"Там (у США) від 1970-х років не було збудовано жодної нової атомної станції. У порівнянні з газовими або вітряними електростанціями вони малорентабельні. АЕС вигідні лише тоді, коли вони працюють на державних дотаціях", - сказав він.

"У світі атомна енергія відіграє другорядну роль. Лише 4% струму в світі надходить від АЕС. Тобто, у суспільній дискусії роль атомної енергетики не відповідає її реальному значенню", - стверджує Тріттін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: