Думка експерта: Ціни на газ треба привести до обґрунтованого рівня

П'ятниця, 22 квітня 2011, 14:59

Ціни на газ для всіх споживачів - від населення до промисловості - треба привести до економічно обґрунтованих.

"І прозоро показати, якою є ця обґрунтованість. Тоді можна було чітко побачити, скільки 5-10-15-20% має йти на розвиток галузі. Це ж стосується внутрішньої діяльності облгазів і теплокомуненерго", - сказав в коментарі "Економічній правді" сказав експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

За його словами, "незрозуміло чому саме 100-150-200 гривень цей облгаз має отримувати за транспортування. А скільки він витрачає на модернізацію обладнання, трубопроводів, які втрати при транспортуванні газу? Можливо йому буде достатньо лише 100 гривень. Це ж стосується ТКЕ, хоча вони мають більше значення для системи ЖКГ".

Співрозмовник додав, що коли буде ринкова ціна на газ - прийдуть іноземні інвестори і зроблять на основі облгазів регіональні компанії з продажу газу.

Реклама:

"Щось подібне намагався зробити Вексельберг зі своїм "Газекс", куди увійшли п'ять облгазів. І залишиться, образно кажучи: донецький, галицький, південний, київський, центральний і східний облгаз", - переконаний Корольчук.

На жаль, боргова яма у якій сьогодні опинилася ця сфера в першу чергу ставить завдання піднімати ціни на газ.

Що ж стосується, продовжив експерт, необхідно залучати одного із ключових гравців газового ринку Європи та робити щось приблизне до консорціуму. Україна залишає там 51%.

"Європа могла би зберігати свій газ у ПСГ у зимовий період. Але тут є інше питання: чи погодиться Росія навіть за участі у такому консорціумі допустити до своєї "труби" навіть ті ж західні компанії? Щоб доставити газ в Україну його треба прокачати за допомогою "Газпрому", - резюмував Корольчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!