"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch: система управління боргом місцевої влади недосконала

П'ятниця, 22 квітня 2011, 12:23
Міжнародне рейтингове агентство Fitch вказує на недосконалість системи управління боргом української місцевої влади.

Про це сказано в повідомленні Fitch, інформують "Українські новини".

"Управління боргом у багатьох українських місцевих і регіональних органів влади є недостатньо розвиненим й, незважаючи на тверде національне регулювання, стратегії управління ризиками й хеджирування, є недостатньо зробленими", - зазначається в повідомленні.

Борг української місцевої влади, за даними Fitch, як правило, представлений банківськими кредитами зі строком погашення менш як 1 рік, що піддає багато місцевих органів влади ризику рефінансування.

Fitch зазначає, що стримуючими факторами підвищення рейтингів місцевої влади є: залежність місцевих органів влади від фіскальної політики, що проводиться центральним урядом, часта дестабілізація бюджетного процесу на місцевому рівні пізнім схваленням бюджету країни, часті зміни в сфері розподілу податкових надходжень, трансфертів і видаткових зобов'язань.

"Ці фактори негативно впливають на можливість середньострокового й довгострокового бюджетного планування в місцевих і регіональних органів влади", - зазначається в повідомленні.

Водночас рейтингове агентство називає серед позитивних моментів, які можуть зробити позитивний вплив на рейтинги місцевих органів влади, поліпшення ситуації із прозорістю й підзвітністю українських регіональних утворень, уніфікацію системи бюджетної звітності, проходження багатьох місцевих органів влади практиці регулярного опублікування звітів про виконання бюджету в інтернеті.

Крім того, як зазначає Fitch, заборгованість української місцевої влади є щодо невеликою за міжнародними стандартами, і рідко така заборгованість сполучена з валютними ризиками. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: