Євросоюз пустить до себе українських овець

П'ятниця, 22 квітня 2011, 09:21

Європейський союз у рамках переговорів про створення з Україною зони вільної торгівлі погодився надати країні значну квоту на експорт вітчизняної баранини.

Повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький, пише "Комерсант Україна".

"Переговори щодо м'яса в цілому тривають, тому що найбільш запеклі суперечки точаться навколо м'яса птиці. А ось по баранині ми отримали хорошу квоту, повністю задовольнивши запит наших виробників", - розповів чиновник.

Він не назвав обсяг квоти, посилаючись на конфіденційність. Інший учасник переговорного процесу на умовах анонімності повідомив, що розмір безмитної квоти перевершує обсяг цьогорічного виробництва баранини в Україну.

Реклама:

"Більше того, ми досягли угоди, що квота щорічно буде збільшуватися на 10%", - відзначило джерело.

За оцінками директора консалтингової компанії AAA Сергія Наливки, обсяг виробництва баранини в Україні "трохи перевищує 1 тисячу тонн на рік". Раніше мито на баранину в ЄС становило 12,8% від митної вартості плюс 902-3118 євро / тонун. 

Надана ЄС квота, на думку П'ятницького, дозволить відродити галузь. "Так, зараз це виробництво в Україні практично мертве, але завдяки перспективам поставок у порівнянні з ЄС може отримати нові стимули і стати на ноги", - заявив він. 

"М'ясні породи в основному розводять у Криму - господарства, створені на основі колгоспів, або дрібні приватники", - підкреслив Наливка. 

"Якщо не вважати південних і західних областей, то в інших регіонах овець розводять лише одиничні господарства", - зазначив підприємець Олександр Мартинюк, який вирощує овець в Київській області.

За словами Романа Гриненко, директора ферми "Грінфарм", що займається розведенням овець в Черкаській області, в Україні лише кілька ферм мають поголів'я близько 5 тисяч голів.

"У нас є пропозиції з Туреччини та арабських країн, - розповів фермер .- Однак, коли ми отримали велике замовлення і стали шукати партнерів, виявилося, що на ринку в основному маленькі ферми по 300-500 голів і ще декілька - по 2 тисячі голів".

Можливо тому собівартість української продукції вище, ніж в ЄС: тонна живої ваги в Євросоюзі - 1200-1300 євро, а в України - 15-25 тисяч гривень.

Гриненко вважає, що наростити поголів'я, достатню для експорту м'яса в ЄС, можливо лише у випадку держпідтримки: "На велику рогату худобу держава виплачує допомогу, - пояснив він .- Якщо така програма буде діяти і щодо баранини, ми посилимо виробництво за 3 року. Без неї ринку необхідно буде мінімум 10 років".

У держбюджеті-2011 закладена підтримка рослинництва та тваринництва на 100 мільйонів гривень.

Експорт баранини стримує також дефіцит породистого м'ясної худоби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: