Фірташ хоче поглинути виробника добрив в Росії

Четвер, 21 квітня 2011, 09:23

Власник Group DF Дмитро Фірташ, якому належать найбільші заводи з випуску азотних добрив в Україну, повідомив, що розглядає можливість покупки хімічних активів у Росії.

"Ми тільки почали консолідувати хімактіви і зараз беремо участь у ряді російських тендерів", - пояснив він, уточнивши, що питання про угоду вирішиться до липня, пише видання "Комерсант Україна".

Про які саме активи йде мова, бізнесмен не уточнив.

Відразу кілька джерел, близьких до операції, повідомили, що мова йде про покупку близько 86% одного з останніх незалежних великих хімкомбінатів Росії - ВАТ "Міндобрива".

Реклама:

Його найбільшими співвласниками є підприємець Олександр Ровт і, за неофіційними даними, Микола Ольшанський.

30% належать норвезькій Yara International. Джерело в Group DF підтвердило, що з основними акціонерами "Міндобрив" бізнесмен домовився, коли викуповував у Миколи Ольшанського та Олександра Ровта інший хімічний актив - "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот".

Співрозмовник додав, що зараз представники Group DF ведуть переговори з норвезькою Yara про викуп її частки в "Міндобривах".

ВАТ "Міндобрива" випускає аміак - у 2010 році - 1,05 мільйона тонн, аміачну селітру - 525,3 тисяч тонн, нітроамофоску - 1,1 мільйона тонн і азотну кислоту - 768,2 тисячі тонн.

"Міндобрива" - найбільший у Росії завод-виробник NPK-добрив, говорить керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордійчук.

Також компанія є найбільшим постачальником таких добрив в Україну.

"Завод має вигідне географічне розташування на півдні Росії - великий ринок споживання добрив - і поряд з портовими потужностями, що робить вигідним експорт", - відзначає Гордійчук.

Ганна Купріянова з "Уралсиба" оцінює "Міндобрива" на рівні 1 мільярд доларів. Гордійчук також не виключає, що "Міндобрива" продається пакетом спільно з сєвєродонецьким  "Азотом".

Покупців на свої активи шукає також акціонер російського "Уралхіма" Дмитро Мазепин, додає Купріянова.

На її думку, окремі підприємства "Уралхіма" також можуть бути цікаві Фірташу.

Ще один актив, який міг би його зацікавити, - "СИБУР-Міндобрива". СИБУР збирається продати підприємство до кінця 2011 року і зараз веде переговори з потенційними покупцями.

Джерело, знайоме з ситуацією, зазначило, що продаж компанії структурам Фірташа обговорювалася раніше, і зараз можливість такої угоди розглядається.

Інше джерело на ринку відзначає, що конкуренція за актив буде занадто велика і на внутрішньому ринку - компанією зацікавилися "Акрон", "Фосагро", АФК "Система" і ряд інших виробників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: