Депутати пропонують обмежити штрафи за невиплачені кредити

Середа, 20 квітня 2011, 19:53

Парламентський комітет із питань європейської інтеграції схвалив і рекомендував Верховній раді прийняти в першому читанні законопроект про внесення змін до ст. 11 закону "Про захист прав споживачів" (щодо обмеження розміру неустойки в разі невчасного повернення споживачем суми споживчого кредиту).

Авторами цього документу є депутати Олександр Фельдман і Олег Гейман, повідомляє агентство УНІАН.

На думку Фельдмана, обмеження розміру штрафних санкцій у зв'язку з неможливістю виплати споживчого кредиту має бути закріплено законодавчо, щоб виключити ситуації, коли неустойки настільки завищені, що в рази перевищують суму самого кредиту.

Він зазначив, що у разі неможливості повернення кредиту, у нас автоматично запускається механізм юридичної відповідальності, у зв'язку з чим, окрім власне боргу з урахуванням інфляції та відсотків за кредитом, позичальник зобов'язаний сплатити 3% річних від простроченої суми, а також неустойку (штраф, пеню).

Реклама:

"Розмір неустойки обумовлюється кредитним договором. Іноді неустойка в рази перевищує суму самого боргу за кредитом, будучи економічно необґрунтованою. І хоча за певних обставин неустойка за рішенням суду може бути знижена, обмеження суми неустойки за споживчими кредитами доцільно закріпити в законі", - вважає Фельдман.

За його словами, стримати апетити банківських та інших фінансових установ, виступивши на захист споживачів, - це необхідне рішення в кризовій ситуації, що склалася, коли спостерігається спад споживчої активності.

"Обмеження розміру неустойки 100% загальної суми боргу полегшить становище позичальників-споживачів, які не в змозі виплачувати кредити, розмір яких значно зростає за рахунок нарахування неустойки, а також знизить градус соціальної напруги в суспільстві", - переконаний депутат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!