"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ: "Нафтогаз" остаточно програє у суперечці з RUE

Середа, 20 квітня 2011, 16:16

НАК "Нафтогаз України" програє швейцарської RosUkrEnergo AG у Стокгольмському арбітражі і решту судових спорів між компаніями.

Таке переконання висловив співвласник газотрейдера Дмитро Фірташ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це претензії НАКу, а не наші. У даному випадку ми захищаємось, а не нападаємо. НАК виставив низку своїх претензій. Я впевнений, що у них нічого не вийде", - сказав він.

Бізнесмен також нагадав, що ця суперечка є продовженням старого судового процесу, в рамках якого у червні 2010 року було винесену рішення про 12,1 млрд. кубометрів газу, але не уточнив подробиць.

Реклама:

Як повідомлялося, у Стокгольмському арбітражі досі ідуть слухання взаємних суперечок між НАК "Нафтогазом" і RosUkrEnergo.

Раніше Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення, яким зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд. кубометрів газу.

Ці обсяги уже повернуті швейцарській компанії українським держхолдингом.

Інтереси "Нафтогазу" в суді в 2011 році представляє американська White & Case LLP, яка у березні виграла тендер держхолдингу за поданням її інтересів в арбітражних виробництвах.

RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах.

Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%).

RosUkrEnergo в 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу в Україну.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни і є монополістом із транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: