"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна і РФ створять робочу групу щодо газу

Середа, 20 квітня 2011, 15:41

Україна і Російська Федерація домовилися створити робочу групу для обговорення умов постачання газу.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Вчора до нас приїжджав віце-прем'єр уряду Росії Ігор Сєчін. Ми обговорили аспекти, пов'язані з постачаннями газу в нашу країну. Переговори будуть продовжені. Ми домовилися про створення робочої групи, яка буде відпрацьовувати ці питання. Йдуть конструктивний діалог", - сказав він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін в ході візиту до Києва 13 квітня пообіцяв доручити Сєчіну під час його візиту до Києва 19 квітня обговорити з урядом України питання обґрунтованості всієї формули ціноутворення на газ для України.

Реклама:

Прем'єр-міністр України Микола Азаров у ході зустрічі з Путіним зазначав, що укладені на початку 2009 року Юлією Тимошенко газові угоди з Росією є кабальними для України.

Згідно із підписаними в січні 2009 року російсько-українським газовими контрактами на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується за формулою, що враховує зміну цін на мазут і газойль в попередні дев'ять місяців.

При цьому в якості базової ціни була обрана ціна в 450 доларів за тисячу кубометрів, яка, на думку переважної більшості українських експертів, значно перевершує ціни поставок російського газу для інших країн Європи, хоча в ціні газу для України відсутня плата за транзит.

Нова українська влада у квітні 2010 року в Харкові в обмін на продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту домоглася знижки в ціні газу для Києва в розмірі 30%, але не більше 100 доларів за тисячу кубометрів.

У результаті в другому кварталі 2010 року ціна знизилася до 232,86 долара за тисячу кубометрів з 305,68 долара за тисячу кубометрів кварталом раніше.

Але потім вона стала потроху рости через подорожчання нафти на світовому ринку: у третьому кварталі вона досягла 248,72 долара за тисячу кубометрів, у четвертому - близько 252 доларів за тисячу кубометрів.

У 2011 році у зв'язку із різким зростанням цін на нафту, викликаних подіями в Північній Африці і на Близькому Сході, ця тенденція тільки підсилилася.

У першому кварталі ціна зросла до 264 доларів за тисячу кубометрів, а в цілому за підсумками року експерти прогнозують середню ціну поставок в 300 доларів за тисячу кубометрів, хоча спочатку "Газпром" прогнозував її в 280 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!