"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров дорікнув Присяжнюку за форвардні контракти

Середа, 20 квітня 2011, 11:03 -

Уряд констатує низькі темпами укладення форвардних контрактів на закупівлю зерна 2011 року Аграрним фондом.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на ранковому засіданні уряду.

"Звертаю увагу міністра аграрної політики на вкрай низький рівень укладання форвардних контрактів", - сказав прем'єр.

Азаров додав, що використано лише половину суми з 1,5 мільярда гривень, які були перераховані Аграрному фонду ще 18 лютого на ці цілі.

Реклама:

За даними прем'єр-міністр, за останню декаду форвардні контракти були укладені на менш ніж на 10 тисяч тонн зерна майбутнього врожаю.

Як повідомлялося, для забезпечення роботи вітчизняних аграріїв вперше за останні десятиліття уряд фінансує українських виробників під майбутні врожаї сільгосппродукції (форвардні закупівлі) на 5 мільярдів гривень, з яких 1,5 мільярда гривень уже є в Аграрному фонді.

Форвардні закупівлі для Аграрного фонду здійснює ТОВ "Хліб Інвестбуд"- торговий агент Державної продовольчо-зерновий корпорації Україні (ГПЗКУ).

Фінансування здійснюється трьома траншами: перші 50% суми форвардного контракту виробник отримає відразу після його підписання перед посівною, 20% - перед жнивами і останній транш 30% - після збору врожаю і його постачання, тоді як раніше виробник отримував після збору урожаю 50%.

У той же час ряд аграріїв критикували запропоновані проекти договорів форвардних закупівель за те, що вони ущемляють права продавців.

   

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: