Асоціація з ЄС - можливість для України одержати дешевий газ - Огризко

Вівторок, 19 квітня 2011, 10:14
Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає укладення угоди про асоціацію з Європейським Союзом можливістю для України одержати дешевий газ.

Про це він сказав в ефірі телекомпанії "5 канал" увечері 18 квітня, повідомляють "Українські новини".

"Всім відомо, що Україна одержує газ, який дорожче, ніж у країнах Європейського Союзу. Тому нам треба вступати в ЄС, щоб хоч трохи себе захистити", - вважає він. 

На думку Огризка, вступ країни в Євросоюз не залежить від Росії та потрібно враховувати інтереси України. 

"Це залежить не від Росії, а від нас і наших інтересів. Це формули, які вже існують і працюють у країнах Європейського Союзу. Якщо ми кажемо про асоціацію, про те, що ми хочемо стати членами ЄС, то треба відповідати саме цим критеріям", - сказав він.

Екс-міністр зазначив, що нинішня ситуація у відносинах з Росією прямо пов'язана з укладенням угод в 2009 році та харківських угод у 2010 році.

Він підкреслив, що українській владі не слід чекати поступок з боку Росії.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Росія не ставила Україні умову відмовитися від переговорів зі створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом в обмін на зниження ціни на російський газ. 

1 квітня 2010 року президенти України та Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження перебування Чорноморського флоту в Криму до 2042 року і прив'язку оренди за нього до ціни на російський газ, який поставляється в Україну. 

Ця угода передбачає, що у разі вартості російського газу 333 долари і вище за 1 тис. куб. м газу передбачено знижку в розмірі 100 доларів, за ціни нижче 333 доларів за 1 тис. куб. м газу знижка становить 30% ціни.

В 1 кварталі ціна імпортного газу для України становила 263,9 долара за 1 тис. куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!