У Moody's побачили закінчення кризи для українських банків

Понеділок, 18 квітня 2011, 17:47

Зростання кредитного портфеля банків України в 2011 році складе близько 10%, а в 2012 році може прискоритися до 15-20%.

Такий прогноз озвучив старший кредитний експерт міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service Ярослав Совгіра, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На 2011 рік наш базовий прогноз (приросту кредитного портфеля) - 10%. Може, буде і більше", - сказав він.

За словами Совгіри, збільшення кредитного портфеля може призвести до невеликого зниження частки проблемних кредитів у загальному обсязі позик.

Реклама:

Однак, на його думку, зменшення самого обсягу проблемних кредитів поки не очікується.

"У цілому по системі частка прострочених або реструктуризованих кредитів не менше 40% ... Подальшого якогось істотного погіршення якості активів ми не передбачаємо, але й поліпшення теж", - додав він.

Разом із тим, старший кредитний експерт Moody's зазначив, що відрахування в резерви в 2011 році будуть істотно меншими, ніж у 2010 році, що поліпшить фінансові результати банків, незважаючи на вірогідне зниження операційного прибутку.

За даними Moody's, зниження процентного доходу банків частково компенсується зниженням вартості залучення клієнтських коштів.

Крім того, очікується збереження досить високої маржі.

Говорячи про вплив ситуації в економіці на показники банківського сектора, Совгіра відзначив, що кредитно-фінансові установи відчують відновлення зростання з лагом у 1,5-2 роки.

При цьому він підкреслив, що навіть складання зростання ВВП країни в 2010 році і прогнозів економічної динаміки в 2011 і 2012 роках зможе лише компенсувати, в кращому випадку, падіння 2009 року.

"Ми виходимо з того, що зупинилися негативні тенденції ... Про те, що почалися позитивні зміни - поки говорити рано", - резюмував Совгіра.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!