"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова хочуть підвищити плату за надра

Понеділок, 18 квітня 2011, 14:58

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді підвищити у 1,5 разу плату за користування надрами для видобутку основних корисних копалин.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур" Кабінет міністрів вніс до парламенту 31 березня, проте текст його був уперше оприлюднений в понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Також цим документом уряд пропонує на 7,1% збільшити рентну плату за нафту і газовий конденсат.

Згідно з ним, ставка рентної плати за нафту і газовий конденсат складе 2294,85 гривні за тонну з глибини до 5 км і 849,15 гривні за тонну - більше 5 км.

Реклама:

Ставка плати за користування надрами для видобування нафти, у випадку прийняття документа, буде збільшена до 221,45 гривні за тонну, залізної руди - до 4,91 гривні за тонну (у тому числі багатої - до 15,44 гривні за тонну), марганцевої - до 19,5 гривні за тонну.

При цьому уряд пропонує ввести плату за видобуток руди ванадію, гафнію і бариту: від 5,5 до 8,5 гривні за тонну.

У переліку на підвищення плати за надра також вогнетривка, флюсова, хімічна, агрохімічна, електро- та радіотехнічна, оптична й п'єзооптична, адсорбційна, абразивна, цементна сировина.

Також уряд включив до переліку перліт, бітуми, підземні і поверхневі води, сировину для будівельного вапняку і гіпсу та сировину піщано-глинисту.

Водночас, Кабінет міністрів вважає за необхідне зберегти нинішню плату за видобуток природного газу, вугілля і торфу.

У разі встановлення плати у відсотках від вартості видобутих корисних копалин у законопроекті міститься пропозиція про її підвищення в 1,5 разу лише для піщано-гравійного сировини - до 7,5%.

Як говориться в пояснювальній записці, законопроект спрямований на збільшення доходів державного бюджету.

Як повідомлялося, восени 2010 року уряд уже намагався підвищити плату за користування надрами, однак депутати наполягли на збереженні діючих ставок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: