"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Збитки від шахрайських операцiй з платiжними картками скоротилася удвічі

Понеділок, 18 квітня 2011, 14:47

Сума збиткiв вiд шахрайських операцiй iз платiжними картками в Українi у 2010 роцi скоротилася в 2,1 разу у порівнянні з 2009 роком - до 6,304 млн. гривень.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Нацiонального банку України.

"У 2010 роцi кiлькiсть банкiв-членiв платiжних систем, якi зазнали збиткiв, становила 43 банки. Кiлькiсть шахрайських операцiй iз використанням платiжних карток порiвняно з 2009 роком зменшилася на 7 тис. 227 операцій i становила 2 тис. 916 операцiй, а сума збиткiв за цими операцiями зменшилася на 6,666 млн. гривень i становила 6,304 млн. гривень", - ідеться у повідомленні.

За даними НБУ, практично всi операцiї (99,7% вiд їх загальної кiлькостi), в результатi яких було завдано збиткiв банкам, тримачам платiжних карток i торговцям, були здiйснені із використанням платiжних карток мiжнародних платiжних систем Visa (55,27%) та MasterCard (44,45%).

Реклама:

"Це здебiльшого пояснюється тим, що банки-члени цих платiжних систем не придiляють значної уваги безпецi розрахункiв, захисту iнформацiї, не здiйснюють належним чином монiторинг i вiдеонагляд за банкоматами i продовжують емiтувати спецiальнi платiжнi засоби з магнiтною смужкою, якi є недостатньо захищеними", - прокоментував ситуацiю Нацбанк.

З урахуванням цього НБУ рекомендував банкам, зокрема, приєднатися до мiжбанкiвської системи обмiну iнформацiєю про шахрайство Exchange-online, встановити вiдеоспостереження за банкоматами, встановити антивiрусне програмне забезпечення, а також максимально прискорити перехiд на застосування смарт-карток i поступово обмежити обслуговування карток iз магнiтною смужкою.

"Зобов'язуємо банки вжити вiдповiдних заходiв щодо запобiгання та протидiї шахрайству з використанням спецiальних платiжних засобiв, якi були напрацьовані на мiжвiдомчiй нарадi (з урахуванням рекомендацiй Мiнiстерства внутрiшнiх справ)", - наголошується у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!