Уряд вирішив обкласти експорт зерна митом

Понеділок, 18 квітня 2011, 14:35

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді ввести до 1 січня 2012 року 9% мито на експорт пшениці, 12% - кукурудзи і 14% - на експорт ячменю.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до податкового кодексу та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур" уряд вніс до парламенту 31 березня, проте текст його був уперше оприлюднений у понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, ставка мита на пшеницю має бути не меншою за 17 євро за тонну, на кукурудзу - 20 євро за тонну, на ячмінь - 23 євро за тонну.

Як повідомлялося, на початку жовтня 2010 року Кабінет міністрів ввів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року.

Реклама:

В кінці 2010 року воно було продовжене до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот був збільшений на 1,5 млн. тонн - до 4,2 млн. тонн.

Наприкінці березня уряд вирішив продовжити квотування зерна ще на квартал, збільшивши квоту на експорт кукурудзи на 2 млн. тонн.

Пізніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що розподіл цієї квоти відбудеться на аукціоні.

8 квітня Верховна рада прийняла закон, який надає Кабінету міністрів право продавати квоти на експорт зерна на аукціоні, проте президент ще не підписав цей документ.

Представники уряду та Адміністрації президента заявляли, що після прийняття закону про введення мит обмеження на експорт зерна у вигляді квотування будуть скасовані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!