Росія готується виготовляти реактори для ХАЕС

Понеділок, 18 квітня 2011, 14:07

Росія розпочала підготовчі роботи з виготовлення реакторних установок для будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Про це заявив перший віце-президент ЗАТ "Атомстройекспорт" (АСЕ) Олександр Дибов у понеділок у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, російські підприємства "Об'єднані машинобудівні заводи" і "Гідропрес" на прохання української сторони в лютому почали узгодження технічної робочої документації, а також виготовлення заготовок елементів корпусів реакторів.

"Іжорські заводи" (ОМЗ) і "Гідропрес" уже приступили на прохання української сторони до роботи без грошей. Ми вже працюємо в плані втілення у залізо з лютого цього року", - сказав перший віце-президент АСЕ.

Реклама:

Дибов також повідомив, що в рамках раніше підписаної між НАЕК "Енергоатом" і АСЕ рамкової угоди про будівництво блоків сторони розробили шість проектів контрактів для виконання робіт.

При цьому він відзначив, що питання вартості контрактів ще не обговорювалося.

За словами Дибова, узгодження цінових параметрів сторони розпочнуть наприкінці квітня.

Як повідомлялося, 9 червня 2010 року Україна і РФ підписали міжурядову угоду про співробітництво у спорудженні 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС.

Документ передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.

На початку березня 2011 року міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що НАЕК "Енергатом" у травні 2011 року планує підписати кредитний договір з Ощадбанком для фінансування будівництва енергоблоків на загальну суму 4 млрд. доларів.

Разом із тим, віце-президент із нових проектів НАЕК "Енергоатом" Айдін Айсін заявляв, що компанія розраховує до 11 травня підписати кредитну угоду зі Сбербанком РФ на 1 млрд. доларів.

При цьому, за його даними, російська сторона готова надати кредит терміном на 15 років, а не на три роки, як передбачалося раніше.

Прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з прем'єром РФ Володимиром Путіним 12 квітня заявив, що Україна розраховує на підготовку кредитної угоди з фінансування будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у найкоротші терміни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!