Україна розраховує на 180 мільярдів інвестицій в освоєння надр

Понеділок, 18 квітня 2011, 12:48

Україна планує до 2030 року залучити 180 млрд. гривень приватних iнвестицiй, а також вкласти 20-26 млрд. гривень державних коштiв в освоєння надр.

Про це заявив мiнiстр екологiї та природних ресурсiв Микола Злочевський в iнтерв'ю виданню "Деловая столица".

За його словами, досягненню таких показникiв сприятиме затвердження урядом нового порядку проведення аукцiонiв з реалiзацiї спецiальних дозволiв на надрокористування, проект якого Кабiнет мiнiстрiв розгляне цього тижня.

"Система почне працювати протягом мiсяця пiсля того, як Кабмiн ухвалить новий порядок. Буде створений аукцiонний комiтет, який запропонує родовища для виставлення на аукцiон. Завдання аукцiонного комiтету - пiдготувати дiлянки так, щоб iнвесторовi, який купив на аукцiонi право на розробку надр, не треба було оформляти додатковi документи в iнших мiнiстерствах i вiдомствах", - зазначив Злочевський.

Реклама:

За словами мiнiстра, через аукцiон реалiзовуватимуть спецдозволи на всi родовища за винятком стратегiчних майданчикiв, а також нерозвiданих майданчикiв.

Щодо таких дiлянок укладатимуть договори про розподiл продукцiї.

"Ми дивимося на приклад Казахстану, в геологорозвiдку i видобуток корисних копалин якого iнвестори буквально рвуться. Там (на умовах угод про розподiл продукцiї) спочатку іде розподiл прибутку в пропорцiї 80% iнвестору, 20% - державi. Здiйснюється жорсткий контроль за витратами iнвесторiв, щоб вони не були завищенi, i пiсля повернення iнвестицiй прибуток дiлиться 50 на 50", - наголосив Злочевський.

Мiнiстр уточнив, що державнi компанiї матимуть прiоритетне право лише пiд час отримання спецдозволiв на родовища, якi ще не дослiдженi.

За його словами, у 2010 роцi державний бюджет отримав понад 300 млн. гривень вiд продажу спецдозволiв на надрокористування, причому основним джерелом доходiв були не нафтовi та газовi родовища, а дрiбнi дiлянки з корисними копалинами мiсцевого значення.

"Сподiваюся, що спростивши порядок видачi спецдозволiв i збiльшивши кiлькiсть родовищ, якi проходять через аукцiон, ми за пiдсумками 2011 року вийдемо щонайменше на 500 млн. гривень", - зазначив Злочевський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: