В Міненерго порахували: Україна купує російський газ дорожче, ніж Європа

П'ятниця, 15 квітня 2011, 11:11

В українському Міненерго вважають, що умови чинного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" набагато гірші, ніж для європейських споживачів, і тому повинні бути переглянуті.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Зокрема, заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін розповів, що базова ціна, закладена у формулу для України, була вищою від європейської, крім того, з неї необхідно було відняти вартість транспортування до європейського кордону.

Діюча угода не передбачає сезонної знижки на газ (влітку - на 20-25% дешевше) та знижки на обсяг (чим більше купуєш - тим дешевше), які містяться в інших європейських контрактах "Газпрому".

Реклама:

В якості базису для розрахунку ціни закладений газойль, як в італійському контракті, хоча альтернативою газу в Україну є вугілля.

Також джерело видання в міністерстві зазначило, що "Газпром" платить низьку ціну за транзит, і це має стати додатковим аргументом на переговорах.

"Ми готові зберегти існуючу ставку, але можемо говорити і про її перегляд у разі, якщо Росія не піде нам назустріч у питанні ціни газу", - пояснив співрозмовник видання.

Водночас, експерти ринку висловлюють упевненість, що "Газпром" навряд чи піде на поступки Україні.

Як повідомлялося, 13 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна та Росія 19 квітня обговорять можливість перегляду формули ціни природного газу.

Київ сподівається на зниження ціни поставленого Росією палива до економічно обґрунтованого рівня.

Ціна імпортного газу для України згідно з формулою розраховується щокварталу: у I кварталі 2011 року вона склала 264 доларів за тисячу кубометрів, в II - 293 доларів за тисячу кубометрів, в III - 313 доларів за тисячу кубометрів, в IV - 347 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!