"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литва хоче отримати 15% знижку на газ

Четвер, 14 квітня 2011, 17:46

Литва хоче добитися отримання від ВАТ "Газпром" 15% знижки на газ.

"Наша установка така, що ціна на газ для Литви повинна бути справедлива. Ціна повинна бути порівнянна з ціною для Латвії і Естонії. Могла б бути і знижка 15%. Це був би найкращий результат", - сказав міністр енергетики Арвідас Сякмокас журналістам у четвер, коментуючи підсумки переговорів з "Газпромом", повідомляє "Інтерфакс".

За його словами, більш низьку ціну на газ для Литви "Газпром" міг би почати застосовувати вже в цьому році: "В цьому році, я думаю, що у нас буде справедлива ціна", - сказав він.

"Сподіваюся, що будуть знайдені відповідні рішення", - сказав журналістам прем'єр-міністр Андрюс Кубілюс.

Реклама:

Як повідомлялося раніше, "Газпром" і уряд Литви, чий конфлікт навколо розділу компанії з імпорту і транспортування газу Lietuvos dujos вийшов на найвищий рівень, можливо, закінчили протистояння.

Газовий концерн повідомив, що в середу в Москві відбулися переговори представників двох сторін. За підсумками сторони домовилися про продовження дружніх переговорів.

Уряд Литви, проводячи імплементацію Третьої газової директиви ЄС, вирішив примусово розділити транспортування і збут газу Lietuvos dujos - "Газпрому" належить 37,06% акцій литовської компанії.

"Газпром" і E. ON Ruhrgas - володіє 38,9% акцій Lietuvos dujos виступили різко проти вилучення магістральних газопроводів з компанії, оголосивши це порушенням договору про приватизацію.

При цьому Газова директива спеціально передбачає можливість для держав з ізольованим ринком природного газу, яким є Литва, скористатися відстрочкою застосування її положень до того моменту, поки не буде створено альтернативних джерела постачання газу на ринок.

При цьому литовська сторона вважала, що "Газпром" порушив договір про приватизацію Lietuvos dujos, оскільки поставляв газ в республіку не "за справедливими цінами".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: