"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Росія не готова поступитися вигідною газовою формулою. ВІДЕО

Четвер, 14 квітня 2011, 15:00

Український уряд сподівається почати переговори з Росією про зниження ціни на газ наступного тижня, під час приїзду до Києва російського віце-прем'єр-міністра Ігоря Сєчіна.

Водночас, російський прем'єр Володимир Путін заявив, що Росія і Україна не домовлялися про перегляд принципів ціноутворення на газ, і наголосив, що нині в силі старий контракт.

Російська влада активно використовує стурбованість України проблемою цін на газ для залучення її в митний союз, у який входять Білорусь, Казахстан і Росія, зазначив у коментарі "Економічній правді" директор департаменту аналітики Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Реклама:

Він зазначив, що, за попередніми розрахунками, ціна імпортованого газу у другому кварталі 2011 року складає близько 300 доларів за тисячу кубометрів у порівнянні з 264 доларів за тисячу кубометрів у першому кварталі, а до кінця 2011 року ціна на імпортований газ повинна за діючою формулою переступити позначку в 350 доларів за тисячу кубометрів.

"Однак для України приєднання до цього митного союзу є неприйнятним, оскільки воно буде означати вихід із Всесвітньої торгової організації і зрив переговорів про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом", - зауважив експерт.

На його думку, саме цим і зумовлена спроба президента України Віктора Януковича в кращих традиціях української зовнішньої політики давати російській стороні розпливчасті обіцянки щодо інтеграції, які здобули нещодавно формулу "3+1".

"Ця формула за своєю суттю означає збереження статус-кво і спробу зробити упор на усуненні вилучень і обмежень з діючого режиму вільної торгівлі, що відповідає інтересам України", - зазначив Блінов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!