"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін затвердив список енергокомпаній на продаж

Середа, 13 квітня 2011, 12:42

Держпакети акцій енергогенеруючих компаній "Дніпроенерго" і "Західенерго" у розмірі відповідно 25% та 45,1% підлягають продажу в 2011 році.

Відповідне рішення закріплене оприлюдненим розпорядженням Кабінету міністрів №310 від 11 квітня, оприлюдненим на урядовому веб-сайті.

Згідно з ним, продажу підлягають також 25% акцій "Київенерго", 45% "Крименерго" і пакети акцій ще семи обласних енергопостачальних компаній.

Зокрема, 2011 року будуть виставлені на приватизацію по 50% акцій в "Вінниця-", "Дніпро-", "Закарпаттяобленерго", 40,06% в "Донецькобленерго", 25,99% в "Тернопільобленерго" і 45% у "Чернівціобленерго".

Реклама:

Уряд також має намір продати 21% держпакету акцій "Черкасиобленерго" разом із 25% пакетом акцій цього підприємства, які належить підконтрольному державою ЗАТ "УкрЕСКО".

Як відомо, у 2008 і 2009 роках уряд планував виставити на продаж всі приналежні державі пакети акцій енергокомпаній, не залишаючи блокуючих пакетів.

На сьогодні значні пакети акцій у п'яти з одинадцяти перерахованих компаній належать найбільшому приватному українському енергохолдингу "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Зокрема, холдинг володіє 24,9% "Західенерго", 47,55% акцій "Дніпроенерго", 39,98% акцій "Київенерго", 30,59% "Донецькобленерго", 12,49% "Крименерго".

Також Ахметов уже контролює менджмент "Західенерго", "Дніпроенерго" і "Київенерго".

Кабінет міністрів постановою від 23 лютого 2011 року виключив з переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, теплові енергогенеруючі компанії "Дніпроенерго" (Запоріжжя), "Західенерго" (Львів), "Центренерго" (Київська обл.), "Донбасенерго" (Донецька обл.), а також 19 обласних енергопостачальних компаній (обленерго) і "Київенерго".

Виключення цих підприємств із переліку стратегічних відкриває дорогу до їх приватизації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: