Прем'єр доручив поборотися за дешевший газ

Середа, 13 квітня 2011, 11:11

Українська сторона на переговорах із представниками Росії 19 квітня спробує переконати їх змінити чинну газову угоду.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду у середу.

"Як російські партнери, так і ми у дискусії (12 квітня. - ЕП) ставили питання, які гальмують розвиток поглибленого співробітництва. Для нас це у першу чергу проблема кабальної газової угоди, укладеної попереднім керівником уряду", - зазначив він.

"Зростання тарифів і цін в Україні - це прямий наслідок украй невигідної для нас угоди. І тому, доки ми не переглянемо її, Україна буде скута в розвитку, ми щодня будемо збирати гіркий ужинок здачі національних інтересів нашими попередниками. Про це я відверто сказав керівнику уряду Росії". - сказав Азаров.

Реклама:

За його словами, головним позитивним результатом цієї дискусії було те, що прем'єр-міністр Росії пообіцяв доручити своєму заступнику Сєчіну під час його візиту в Україну 19 квітня обговорити з урядом України питання обґрунтованості формули ціноутворення на газ для України.

"Тому я доручаю першому віце-прем'єру Андрію Клюєву, міністру енергетики і вугільної промисловості Юрію Бойку у переговорах із заступником керівника російського уряду використати усі аргументи, які у нас є, щодо нелогічних умов угод на постачання газу з Росії", - сказав український прем'єр.

Як відомо, згiдно із пiдписаними в сiчнi 2009 року росiйсько-українськими газовими контрактами на перiод до 2020 року цiна iмпорту росiйського газу розраховується за формулою, що враховує змiну цiн на мазут i газойль у попереднi дев'ять мiсяцiв.

При цьому як базову цiну було обрано цiну в 450 доларів за тисячу кубометрів, яка, на думку переважної бiльшостi українських експертiв, значно перевищує цiни постачань росiйського газу для iнших країн Європи, хоча в цiнi газу для України вiдсутня плата за транзит.

Нова українська влада у квiтнi 2010 року у Харковi в обмiн на продовження на 25 рокiв оренди бази Чорноморського флоту домоглася знижки в цiнi газу для Києва в розмiрi 30%, але не бiльше нiж 100 доларів за тисячу кубометрів.

У результатi в другому кварталi 2010 року цiна знизилася до 232,86 долара з 305,68 долара за тисячу кубометрів кварталом ранiше.

Але потiм вона почала потроху зростати через подорожчання нафти на свiтовому ринку: в третьому кварталi вона сягнула 248,72 долара, у четвертому - близько 252 доларів за тисячу кубометрів.

У 2011 році у зв'язку із рiзким зростанням цiн на нафту, спричиненим подiями в Пiвнiчнiй Африцi й на Близькому Сходi, ця тенденцiя лише посилилася.

В першому кварталi цiна зросла до 264 доларів за тисячу кубометрів, а загалом за пiдсумками року експерти прогнозують середню цiну постачань у 300 доларів за тисячу кубометрів, хоча спочатку "Газпром" прогнозував її у 280 доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!