"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Перспективи платіжного балансу туманні

Вівторок, 12 квітня 2011, 17:42

Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз дефіциту поточного рахунку платіжного балансу України у 2011 році до 3,6% ВВП.

У жовтні 2010 року Фонд оцінював дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в 2011 році в 1,3% ВВП.

Економіст ІГ "Арт Капітал" Оленг Іванець вважає такий прогноз цілком логічним на тлі зростання цін на нафту та взаєморозрахунків "Нафтогазу", "Газпрому" і RosUkrEnergo.
 
"Імпорт енергоресурсів залишається однією з фундаментальних проблем для української економіки. Ідея прив'язки ціни на газ до цін на нафти у цьому році зіграє проти України", - зазначає він.

За словами Іванця, Україна буде змушена імпортувати газ за однією з найвищих цін у світі.

"Україна займає перше місце серед країн Європи за використанням енергії на одиницю ВВП. У такій ситуації Україні приречена на негативне торгівельне сальдо", - підкреслює експерт.
 
У довгостроковій перспективі 2014-2016 років МВФ очікує скорочення дефіциту поточного рахунку, принаймні, щодо ВВП. Причина - стабілізація цін на енергоресурси.

Втім, Іванець не настільки оптимістичний, як МВФ, тому що "будь-яких передумов для стратегічного поліпшення торгівельного балансу немає".

"Ціни на нафту, швидше за все не будуть суттєво зростати, але й ціни на метал, зерно і хімічні добрива, які експортує Україна, також зараз високі і передумов для їх активного росту немає - більш імовірно їх зниження", - упевнений він.

"Дефіцит поточного рахунку буде тільки збільшуватися, поки українська економіка не переорієнтується на більш енергоефективне виробництво", - вважає аналітик.
 
У цілому, за його словами, у 2011-2012 роках не варто очікувати особливих проблем з дефіцитом поточного рахунку, тому що він буде перекритий більш значним профіцитом фінансового рахунку, в першу чергу, за рахунок кредитних ресурсів, а також завдяки грошовим потокам під час Євро- 2012.
 
"Довгострокові перспективи більш туманні. З 2013 року нам потрібно буде повертати значні борги, і навіть з урахуванням того, що більшість з них ми зможемо реструктуризувати, фінансова система стратегічно виглядає слабкою", - підкреслює Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!