Уряд невдовзі розпочне експеримент над пільговиками 3 областей і Криму

Вівторок, 12 квітня 2011, 16:16

З середини квітня в Києві, Чернівецькій, Харківській областях та в Криму стартує експеримент.

Влада замінить пільги, на які мають право деякі категорії громадян, грошовою компенсацією. Гроші "капатимуть" на електронні соціальні картки, які вводять замість звичних паперових посвідчень пенсіонера, інваліда, ветерана або чорнобильця, пише Weekly.ua.

Розпочнеться експеримент з транспорту. Наприклад, якщо на одного пільговика в день покладено 4 гривні транспортних витрат, то за місяць на його картку надійде близько 120 гривень.

За словами віце-прем'єра з соціальних питань Сергія Тігіпка, до 2014-2015 років досвід цих регіонів буде поширений на всю країну.

Реклама:

Нагадаємо, що в Росії спроба монетизації пільг провалилася. У 2005 році російські громадяни масово виступили проти.

"Монетизація пільг вигідна і державі, і населенню. Нам провести її буде простіше. Адже ми можемо уникнути багатьох помилок, допущених в Росії", - сказав заступник голови Київської міськадміністрації з питань економіки та інвестицій Руслан Крамаренко.

За його словами, заміна пільг грошовою компенсацією - це підтримка тих, хто має право на пільги, але ними не користується.

"На жаль, ті, хто використовує їх по максимуму, дійсно, постраждають. Але таких людей не багато. А для більшості, напевно, буде зручніше отримати 200-300 гривень додатково і витратити їх на свій розсуд. Хочеш - їздиш в транспорті, хочеш - витрачаєш на продукти чи ліки", - підкреслив чиновник.

Крамаренко підкреслив, що найдорожче обійдуться компенсації транспортникам.

"Відсутність даних про реально надані послуги дозволяє, наприклад транспортним підприємствам і аптекам, завищувати необхідні суми компенсації. У Києві ці цифри розраховуються виходячи з того, що в столиці 800 тисяч пільговиків, хоча ми точно знаємо, що реально їх близько 500 тисяч, ще 300 тисяч - це люди, чиї прізвища повторюються в різних списках. Я вже не кажу про липових пільговиків, яких порахувати просто нереально", - вважає він.

В свою чергу , Валерій Сушкевич, голова комітету Верховної ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів - БЮТБ, вважає, що більшість реформ в державі часто виглядають як експромт.

"А за кожною пільгою стоять долі людей. З одного боку, ідея з точки зору економічної теорії нормальна. Але в нашій країні, як і у наших північних сусідів, її реалізувати не вийде", - сказав Сушкевич.

За його словами, "монетизація пільг буде супроводжуватися різними бюрократичними зволіканнями, і не всі люди зможуть їх осилити. Крім того, монетизація не враховує інфляцію. Наприклад, ціни на проїзд часто змінюються, а переглянути їх можна буде тільки в наступному бюджетному році. Якщо, звичайно, грошей вистачить. То де тут соціальна справедливість?"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!