Януковича просять показати, за які гроші він живе

Понеділок, 11 квітня 2011, 11:45

Громадськість вимагає від президента Віктора Януковича оприлюднити відомості про свої доходи. 

Про це сказано у заяві громадського об'єднання "Торо", контактної групи Transparency International в Україні.

"Сподіваємося, що ви, як президент України, покажете особистий приклад виконання вимог закону та в термін не пізніше 1 травня 2011 року оприлюдните декларацію за 2010 рік про доходи, цінні папери, нерухоме та цінне рухоме майно і вклади в банках щодо вас та членів вашої родини", - ідеться у документі.

В організації нагадали, що згідно з ініційованим Януковичем антикорупційним законом, ухваленим нещодавно Верховною радою, особи, уповноважені на виконання функцій держави (включно із президентом), зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік.

Реклама:

"Хоча цей законопроект іще не набув чинності, хочемо звернути вашу увагу, що відповідно до положень статті 102 Конституції президент є гарантом додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина", - сказано у заяві.

"Отже, президент має показувати приклад гарантії права людини і громадянина на інформацію і, відповідно, інформувати суспільство про свої доходи, зокрема, в добровільному порядку", - додали в організації.

На думку представників громадськості, добровільне декларування державним службовцем власних доходів "позитивно вплине на його репутацію".

Як відомо, декларацію про доходи за 2009 рік Янукович оприлюднив лише в червні 2010 року.

А внаслідок судового позову "Української правди" до Януковича у листопаді 2010 року президент оприлюднив інформацію, в яких господарських товариствах він виступає акціонером.

Виявилося, що офіційно Янукович є акціонером у трьох підприємствах.

Зокрема, він є власником 100 акцій на суму 1 000 гривень в "Українській страховій компанії "Гарант-Авто". На момент здобуття цього активу в 1994 році Янукович володів 1,28% підприємства.

У "Промінвестбанку" Янукович володіє 3 027 акціями на суму 3 027 гривень. Рік набуття - 1995. На той момент він мав 1% акцій банку.

Ще Янукович значиться засновником у ВАТ "Донецькавтотранс". Там Янукович володіє 10 160 акціями на загальну суму 2 540 гривень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!