"Газпром" заперечує проти IPO "Нафтогазу"

Понеділок, 11 квітня 2011, 10:24

Російське ВАТ "Газпром" висунуло НАК "Нафтогаз України" черговий ультиматум: створення СП двох компаній і зниження ціни газу для України можливе тільки в тому випадку, якщо українська компанія відмовиться від IPO.

Про це заявив у четвер заступник голови правління російської монополії Валерій Голубєв, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що Україна і Росія обговорюють об'єднання двох компаній з травня 2010 року - прем'єр-міністр РФ Володимир Путін тоді заявив, що створення СП дозволило б знизити ціну газу для України.

Але останні два місяці "Нафтогаз" готується до IPO. У якості консультанта була залучена компанія McKinsey&Co.

Реклама:

За 25% акцій НАК розраховує виручити 5-6 млрд. доларів, які підуть на розвиток компанії, модернізацію газотранспортної системи і збільшення видобутку газу.

IPO "Нафтогазу" у нинішньому вигляді суперечить інтересам "Газпрому", говорить джерело видання в російській монополії.

"Ми розраховували, що Україна передасть у СП газотранспортну систему, а інше виведе на біржу. Але в "Нафтогазі" нам дали зрозуміти, що компанію будуть виводити на біржу разом із правами на управління ГТС", - зазначив співрозмовник видання.

Він пояснив, що, якщо Україна запропонує "Газпрому" включити до СП тільки 75% акцій НАК, таку пропозиціу буде потрібно знову обговорювати.

"Одна справа - разом управляти майном, а інша справа - акціями, маючи в якості партнерів сотні європейських акціонерів. Цей варіант скоріше за все буде нам нецікавий", - говорять у "Газпромі".

У монополії відзначають, що при такому підході Україні буде складно домогтися зниження ціни російського природного газу.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості претензії "Газпрому" не коментують.

Але високопоставлений співрозмовник у Міненерго розповів, що виведення компанії на біржу необхідний для захисту від поглинання російською монополією.

Інтерес до придбання акцій "Нафтогазу", за його словами, є у власника холдингу Group DF Дмитра Фірташа і співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: