З 1 квітня платникам "єдиного податку" - не до сміху

П'ятниця, 1 квітня 2011, 14:56

З 1 квітня набирає сили в повному обсязі Податковий кодекс.

З цього дня новостворені компанії можуть скористатися податковими канікулами, а в підприємців-"спрощенців" з'явилися серйозні проблеми, пише газета "Сегодня".

Справа в тім, що, згідно з пп. 1.12 ст. 139 розділу ІІІ ПК, юрособам тепер заборонено відносити до витрат витрати на придбання товарів (робіт, послуг) і інших матеріальних і нематеріальних активів у фізосіб, що працюють на єдиному податку - відтепер вони зобов'язані спочатку заплатити зі своїх грошей податок на прибуток (23%), а вже після цього перерахувати гроші "спрощенцеві".

Підприємству в такому випадку з підприємцями-спрощенцями працювати економічно недоцільно.

Реклама:

Наприклад, за словами керівника аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марії Колесник, багато супермаркетів уже стали менше працювати з фізособами, які у нас у країні здебільшого є постачальниками овочів і фруктів.

Офіційна позиція авторів ПК така: зміни зроблені для того, щоб юрособи не могли відмивати через "спрощенців" гроші з розрахункового рахунка. Також дуже часто підприємства оформляли своїх працівників приватними підприємцями на єдиному податку і, відповідно, заощаджували на прибутковому податку і відрахуваннях у соцфонди.

Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Олександр Клименко називає такі цифри: "Сьогодні за спрощеною системою працюють 1,1 млн. підприємців, 400 тисяч з них мали договірні відносини з юрособами. З них близько 170 тисяч беруть участь у схемах мінімізації податків для юросіб: держава недоодержала в держбюджет близько 1 млрд. гривень податку на доходи фізичних осіб і близько 2 млрд. гривень соцвнесків".

Але, прикриваючи схему відходу від податків, автори ПК заразом позбавили роботи і ні в чому не винних 230 тисяч підприємців, які надають послуги бізнесові, пише газета.

Ставка єдиного податку не змінилася - від 20 до 200 гривень на розсуд місцевої ради (з них 57% перерахоують на рахунки Пенсійного фонду).

Однак оскільки мінімальна зарплата з 1 квітня 2011 року дорівнює 960 гривень, то мінімальний розмір єдиного внеску за квітень складе 960 гривень х 34,7% = 333,12 гривні.

Разом підприємці заплатять від 353,12 гривні до 533,12 гривні (у залежності від ставки єдиного податку).

Єдиний соцвнесок сплачується не пізніше 20 числа наступного місяця (наприклад, за квітень необхідно сплатити не пізніше 20 травня). А єдиний податок - наперед (за травень потрібно заплатити до 20 квітня).

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!