"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економічний розвиток не гарантує зростання тривалості життя – експерт

Неділя, 6 березня 2011, 12:44

Україна не має шансів збільшити кількість населення до 50 мільйонів.

Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова в ефірі Радіо "Свобода".

"Для того, щоб відновити в Україні навіть не 50, а 47 мільйонів населення, треба, щоб українська жінка народжувала десь 2-3 дитини, щоб на 10 жінок народжувалося 23 дитини. Сьогодні народжується 15. У жодній європейській країні не народжується 20. Скажіть мені, будь ласка, які шанси на те, що у нас буде народжуватися 23?", - наголосила вона.

"Що заможніша країна, то нижче там рівень народжуваності. Я не маю на увазі, що він падає до одного. Але двох він теж не досягає", - каже демограф.

Реклама:

За її словами, "процес старіння в Україні обумовлений виключно низькою народжуваністю, тоді як на Заході Європи він обумовлений і низькою народжуваністю, і низькою смертністю".

Лібанова вважає, що "насправді найдовше живуть не в найбагатших країнах. Найдовше живуть у тих країнах, де максимально поширені стандарти здорового способу життя. Про це ніби й незручно говорити в 21 столітті, але це правда".

"Зараз діють більше індивідуальні чинники, тобто людина має знати, як себе вести, що їсти, як дозувати фізичні навантаження, як працювати, як займатися рекреацією, чи можна палити, чи не можна палити, чи можна вживати алкоголь, якщо можна, то скільки... Тобто, значно більше залежить від особистості", - переконана демограф.

Вона каже, що "не треба думати, що автоматично з підвищенням економічного розвитку буде зростати й тривалість життя. Цього не буде".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!