"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" піде на біржу, спотикаючись - експерт

П'ятниця, 4 березня 2011, 10:03

Наміри НАК "Нафтогаз України" вийти на ІРО через півтора-два роки є позитивним кроком для української енергетики і для України в цілому, але у ці терміни їх не вдасться реалізувати.

Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук у коментарі ВВС.

"Мало шансів. Тому що не дуже там проглядаються менеджери, здатні щось зробити своїми силами. В цілому позитивний, але багато залежить від того, наскільки вдало це завдання - важке і корисне для галузі і навіть, мабуть, для України - вдасться виконати", - сказав Тодійчук.

За його словами, виставлення акцій на продаж через первинну публічну пропозицію (ІРО) є одним із поширених способів капіталізації активів підприємств, але у випадку з "Нафтогазом", який є стратегічною державною компанією, вихід на біржі ускладнюється низкою організаційних, юридичних і законодавчих моментів.

Реклама:

Нині діє закон про заборону приватизації газотранспортної системи України, яка є найласішим шматком у портфелі активів "Нафтогазу", однак з огляду на те, що Верховна рада останнім часом практично безперешкодно затверджує ініціативи виконавчої влади, експерт прогнозує, що парламент - у разі потреби - дозволить приватизацію української ГТС.

Тодійчук вважає найбільшою перешкодою для виходу "Нафтогазу" на ІРО недостатній рівень прозорості і відкритості в роботі компанії.

Хоча підготовка до цього процесу може сприяти позитивним змінам його у роботі, каже експерт.

"Я думаю, що не виключаються сьогодні варіанти приватизації в цілому "Нафтогазу". Є лише питання, хто буде приватизувати. І може, перед цим варто поділити на невеличкі шматочки, щоб їх потім проковтнути", - зазначив він.

"Тобто, який буде сценарій цього поглинання? Чи злиття інших великих організацій? Про це теж багато говорили, але... тут можна дуже багато коментувати цю подію, але в цілому IPO - це ще якась частина прозорості і відкритості, більш об'єктивної інформації, певні зобов'язання щодо руху коштів, реальної собівартості активів і так далі. Тобто, в цілому, це, все ж таки, позитив", - відзначив експерт.

На запитання про орієнтовну вартість активів "Нафтогазу" Тодійчук відмовився називати навіть приблизну суму, зазначивши, що "ідеться про десятки мільярдів, але будь-які майбутні оцінки мають враховувати не лише вартість активів, а й ефективність оперування цими активами в умовах українського ринку".

Як повідомлялося, 1 березня голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що "Нафтогаз" збирається здійснити первинне розміщення акцій, щоб їх можна було вільно продавати і купувати на біржі.

Він не повідомив інших деталей, окрім того, що "Нафтогаз" планує ІРО у 2012-2013 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: