НДУ стане центральним депозитарієм, ВДЦП - розрахунково-кліринговим - ДКЦПФР

Четвер, 31 березня 2011, 15:51

Оргкомітет зі створення центрального депозитарію цінних паперів і впровадження клірингу на фондовому ринку, затверджений прем'єр-міністром, пропонує розділити депозитарій як верхній елемент облікової системи та розрахунково-кліринговий депозитарій по різних установах.

"Облік повинен бути звільнений від грошових ризиків. Національний депозитарій України  більш готовий до виконання облікової функції, Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - до розрахунково-клірингової діяльності", - сказав він на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна ".

Тевелєв уточнив, що оргкомітет пропонує створити на базі НДУ центральний депозитарій і встановити його виняткові повноваження на обслуговування емітентів за всіма випущеними ними в Україну цінних паперів у бездокументарну форму.

Відповідно, повинна бути затверджена норма про обов'язковість зберігання всіх глобальних сертифікатів за НДУ.

Реклама:

Крім того, в НДУ планується передати облік державних цінних паперів, який зараз здійснює депозитарій Національного банку України.

Глава ДКЦПФР додав, що передбачається скоротити частку держави в Нацдепозитарії з нинішніх 86% до 50% +1 акція, надавши можливість учасникам ринку і, в першу чергу, акціонерам ВДЦП брати участь у додатковій емісії акцій, але з обмеженням на максимальний розмір пакету.

За його словами, існує гіпотетична можливість участі в капіталі НДУ впливової  депозитарної установи "типу Euroclear".

Глава підкомітету парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Ігор Прасолов додав, що оргкомітет пропонує позбавити НДУ права здійснювати розрахунково-клірингову діяльність.

За його словами, оргкомітет найближчим часом збереться і остаточно затвердить відповідний проект закону про централізацію депозитарної системи.

Як сказав депутат, до червня буде розроблено більш великий законопроект поправок до закону про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в України, який, зокрема, краще законодавчо врегулює кліринг і розрахунки і посилить вимоги до зберігачам.

Глава підкомітету вважає, що в цьому другому законопроекті може бути прописана норма про функціонування в країні центрального контрагента для всіх бірж, яким може стати ВДЦП.

Прасолов підкреслив, що оргкомітет не розглядає ідею об'єднання ВДЦП і НДУ. Він також додав, що перехідними положеннями законопроекту про централізацію депозитарної системи пропонується ввести мораторій на створення в Україні нових депозитаріїв.

Глава ДКЦПФР зазначив, що не бачить ризику збільшення тарифів ВДЦП за розрахунково-клірингові послуги у зв'язку з переходом всіх емітентів на обслуговування в НДУ.

За його словами, розрахунково-клірингову діяльність повинна приносити ВДЦП достатньо доходів для утримання прийнятних тарифів для ринку.

В даний час в Україні існує три працюючі депозитарії: комерційний ВДЦП з часткою НБУ 22,86% і держбанків 8,44%, НДУ з часткою держави 86% і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку.

Азаров в кінці лютого затвердив оргкомітет зі створення центрального депозитарію на базі НДУ.

Проти такого варіанту виступає ВДЦП, вважаючи створення центрального депозитарію без своєї участі неправильним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!