ДІУ сподівається "вибити" мільярд із Надра банку

Середа, 30 березня 2011, 13:14

Державна іпотечна установа сподівається в 2011 році повернути близько 1 млрд. гривень, які їй винен проблемний Надра Банк.

Про це заявив голова правління установи Віктор Миргородський під час наради з учасниками ринку іпотечного кредитування "Напрями фінансування завершення будівництва житла й відновлення ринку іпотечного кредитування" у Києві в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У нас є дуже нехороший актив, пов'язаний з банком "Надра": зараз вони нам винні вже близько 1 млрд. гривень. Їм був даний фінансовий кредит, який не був повернутий. На сьогодні вживаються заходи зі стягнення цієї заборгованості. Ми плануємо (повернути борг) цього року, але процес йде не дуже легко", - сказав він.

За даними Миргородського, на сьогодні активи ДІУ становлять 5,2 млрд. гривень, з яких, крім заборгованості Надра Банку і облігацій ОВДП, близько 800 млн. гривень припадає на іпотечні кредити, 1,5 млрд. гривень - на придбане для пільговиків житло.

Реклама:

"1,5 млрд. гривень - квартири, які ми купували у 2009 році для безкоштовної передачі пільговим категоріям населення. Як і раніше ці квартири у нас на балансі, але в цьому році ми повинні ці квартири безкоштовно передати у комунальну власність, щоб люди могли скористатися своїм конституційним правом їх приватизувати", - додав глава відомства.

Як повідомлялося, Надра Банк восени 2010 року зміг реструктуризувати борги перед зовнішніми кредиторами, а в державному секторі йому залишилося домовитися про реструктуризацію зобов'язань перед ДІУ.

Тоді ж тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська повідомляла, що банк заборгував ДІУ близько 760 млн. гривень.

ДІУ створена урядом у жовтні 2004 року. Основний вид діяльності - рефінансування іпотечних кредиторів за рахунок коштів, залучених від розміщення цінних паперів.

Надра Банк заснований в 1993 році. Співвласник газового трейдера RosUkrEnergo, власник Group DF, український бізнесмен Дмитро Фірташ в травні 2010 року заявив про готовність вкласти в банк 5 млрд. гривень на паритетних засадах з державою.

До початку 2011 року найбільшими акціонерами фінустанови залишалися кіпрські Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (30,7406%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!